Близо 260 служители на МВР ще охраняват местните избори в Силистренско

В Областната дирекция на МВР в Силистра е създадена организация за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите и опазване на обществения ред в периода на подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г.

Реализират се комплекс от организационни, охранителни и превантивни мерки, съгласно план, утвърден от областния директор, с разписани конкретни срокове и отговорници. Във всички места за гласуване са извършени охранителни проверки и е проконтролирана пожарната обезопасеност.

Създаден е оперативен щаб, оглавяван от директора на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов, който ръководи и координира дейностите, силите и средствата на областната дирекция по обезпечаване на сигурността и обществения ред. Утвърдени са начини за информационен обмен и взаимодействие с ръководството на МВР, прокуратурата, общинските избирателни комисии и други организации, имащи отношение към вота.

Предприети са мерки за осигуряване на ефективен пътен контрол и въвеждане на необходимата организация на движение по маршрутите и около местата за подготовка и произвеждане на изборите.

В охраната на изборния процес пряко са ангажирани близо 260 полицаи, пожарникари и служители на Гранична полиция. Те ще следят в изборните помещения да не бъдат допускани лица, които носят оръжие или опасни предмети, в явно нетрезво състояние или с поведение, накърняващо добрите нрави. Няма да бъде допускано и внасянето на обемисти пакети и багаж.

За да могат гражданите с изгубени или откраднати лични карти, както и тези, чиито заявления са в процес на обработка да упражнят правото си на глас, паспортните гишета ще работят на 26 октомври от 8,30 до 17,30 ч. и на 27 октомври от 8,30 до 19,30 ч.

Сигнали за престъпления или нарушения, възпрепятстващи нормалното протичане на изборния процес, могат да се подават на тел.112, както и на денонощната открита линия в Министерството на вътрешните работи на тел. 02/982-22-32 и имейл [email protected].