Бойко Борисов пусна синьото гориво към Силистра

Boyko gaz (96)

Днес министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата за откриването на Автоматичната газо-регулираща станция и отвори крана на газовата тръба. Силистра бе присъединен към българската газова мрежа и синьото гориво потече към първите си потребители в града.

На официалната церемония присъстваха още вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Георги Гегов, почетният консул на Италия във Варна д-р Антонио Таркуино, представителят на Европейската банка за възстановяване и развитие Валентин Шайдер, изпълнителният директор на фирмата-изпълнител – енергийната компания S.A.L.P. д-р Фабрицио Д’Алесио, представители на бизнеса, свързан със строителството и експлоатацията на газопровода и преносната мрежа в Силистра. На церемонията присъстваха още областните управители на Силистра и Добрич Стоян Бонев и д-р Маргарита Новоселска, представители на общини от двете области, които ще бъдат присъединени към газопровода.

Общата стойност за изграждането на 80-километровия газопровод и станцията е над 12 милиона евро, от които 9 милиона са предоставени под формата на безвъзмездна финансова помощ от Фонд „Козлодуй“, а останалата част е финансирана от страна на оператора „Булгартрансгаз“.

„Искам да Ви обещая, че докато ние управляваме, газопреносната и компресорната мрежа в България ще бъдат 100% държавни. Всяка година инвестираме между 150 и 200 милиона в нашите компресорни станции. След няколко дни в Ихтиман пускаме компресорна станция. Правим две на турската граница до края на годината – супермодерни, мощни, реверсивни в двете посоки“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. „Регион, до който няма път и енергийни доставки, няма бизнес и работни места. Поздравявам общините Силистра, Алфатар, Тервел и другите, до които ще стига газопроводът, защото възможността да ползват газ им осигурява по-ниски разходи за публичните сгради, училища и детски градини; както и повече шансове за бизнеса. Дава се възможност за развитие на цели нови индустрии, каквито не са съществували поради липсата на газ. Най-важното – поздравявам всички жители на региона, защото от утре ще дишат по-чист въздух, ще имат работа и препитание. Поздравления и нека следващата година да не оставим нито един регион без газификация и нито една посока, с която да нямаме газова връзка“, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Местните привърженици на ПП ГЕРБ останаха леко разочаровани, защото очакваха (както сподели един от тях), повече внимание и особено уважение от своя лидер. За жалост, истината – както често се случва, се оказа груба: улисани в официалното мероприятие, премиерът и неговият антураж побързаха да напуснат нашия красив град. Като повод, разбира се, бяха обявени предстоящите местни избори и нежеланието им да се приема откриването на газопровода като агитация.

На 5 март 2013 г. бе първата копка на станцията при Силистра, след като месец преди това бе дадено разрешението за строеж и на самия газопровод. Иначе, стартът на идеята има 8-годишна сага, която днес приключи с хепиенд.

 

17 thoughts on “Бойко Борисов пусна синьото гориво към Силистра

 1. „Правим две на турската граница до края на годината – супермодерни, мощни, реверсивни в двете посоки“ – Ами ще правите, като спряхте „Южен поток“, сега Турция ще продава руски газ на България на двойно по-висока цена.

  Палец нагоре 16 Палец надолу 16

  1. Айде,стига с тоя Южен поток-ако беше толкова печеливш за страната ни,до сега да се е построил…..То от подписване на такива договори ,сме на това дередже…..Партията,та партията….още и още излизат далавери от партийните времена….Взеха властта за една година,без да са печелели избори,фалираха КТБ,един куп поразии направиха и сега…някой друг им е виновен…За една година ни дръпнаха с десет години назад….

   Палец нагоре 19 Палец надолу 16

   1. трябваше да пусне Петя Николова и без това има 1000 хиляди фенове в faceeboka и не само а и в GEPIME под Нинк witty_

    Палец нагоре 0 Палец надолу 5

   2. За коя партия говориш? Ако е за БКП, то в момента и министър -председателя , и президента, и председателя на народното събрание са бивши изявени партийни членове. През 2013г. БСП взеха власта за една година, тъй като Бойко сам се отказа от нея, като върна своя мандат, а сега отново управлява благодарение на Корман Исмаилов, Реформаторския блок и паричния фонд. С 16 млд. заем лесно се режат лентички, но кой ще ги плаща, пак народа, включително и гласувалите за ГЕРБ.

    Палец нагоре 14 Палец надолу 10

   3. То герберастите щот много напред ви тикат…

    Палец нагоре 13 Палец надолу 10

 2. Много е прав другаря КТБ ,а ти пишман демократ 156 си една долна американска подлога като оня Мартин Димитров от СДС който си изкривижустата от плюене на Южен Поток по телевизиит ??.Но на него му е платено а ти си овца без собствено мнение.Ти не можеш да различиш литъра от галона или барела!?.Как направи изчисленията та казваш че Южен Поток е нерантабилен ,значи турците са по прости от нас та приеха да се прекара до Турция.България страда от такива тапанари като теб!!?.

  Палец нагоре 12 Палец надолу 8

 3. абе хора дека са силистренските гербери по снимките?нямат време да харчат предизборните кинти ли?чумата да ги удари,съсипаха града и сега пак се панат за власт,те хората знаят как да ви изритат некадърници такива на 25.10.15г. стига сте се правили на велики дан ви знаем какви сте…

  Палец нагоре 10 Палец надолу 9

   1. ти да не си сляп или се правиш на такъв?Или си член на Герб явно?

    Палец нагоре 9 Палец надолу 5

    1. Не,не съм сляп…толкова не се е строило и правило в града ни от много години-парка поне е факт.друг е въпроса как ние, гражданите, го стопанисваме Е,разкопан е още града,но няма как иначе да се направи доброто.Ако ГЕРБ ги нямаше,нямаше да има еврофондове , оттам и всичко останало…Или ви е по-добре да си мижитуркате в мизерията..

     Палец нагоре 8 Палец надолу 15

    2. Сега е мизерия! Преди не беше! Сега си чупим колите по нарязаните подобия на улици. Не остана една здрава улица! Лихвите на кредитите, които тегли общината, ще се покрият ли от еврофондовете?

     Палец нагоре 8 Палец надолу 9

 4. Леле,колко неграмотни маймуни коментират тук!

  Палец нагоре 11 Палец надолу 3

 5. Чудно ми е….как сме живяли без този човек досега…как е съмвало без него….?!?!

  Палец нагоре 10 Палец надолу 3

  1. Ти хората му в листата, цанени за общински съветници в Силистра погледни! Да им се ненагледаш!!!

   Палец нагоре 4 Палец надолу 2

 6. от чуден по чуден до преди да взвмат властаа не бяха скивали бели хора сега де апартаментче в София къде нова количка да не ги познаваме моля моля пфффф

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 7. нагледал съм им се доста селяндур до селяндура…като облякоха ,,костумчетата,,че кат се усмихнаха на бабите бреее брееее уникални театрали а я им погледнете дипломите хахахахах чудни чудни…

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Comments are closed.