Бойната слава сменя зъбното колело на герба на Тутракан

Тутракан готви смяна на герба на общината, съобщи кметът д-р Димитър Стефанов, който е и инициатор на идеята.

“Символиката на нашия герб не отговаря вече на съвремието ни, нещата се промениха и трябва да сме адекватни на новото време”, коментира той. По думите му настоящият герб вече не показва същността на града – има житен клас, което е характерно за цяла Добруджа, а не само за Крайдунавския регион. “Зъбното колело е символ на тежкото машиностроене, което отдавна е заменено от компютърните технологии”, аргументира идеята си д-р Стефанов.

Специалисти по хералдика ще избират един от предложените три варианта, а след това той ще бъде представен за обществено обсъждане. Крайната дума ще вземе местният общински съвет. Според кмета всичко съществено и значимо за крайдунавския град ще бъде отбелязано в новия герб.

“Това са крепостта Трансмариска, риболовът, емблематичната битка на Суворов и освобождаването на Тутракан, Георгиевският кръст и не на последно място обявяването на Тутракан за град на българската бойна слава”, обясни градоначалникът. През 2018 г., по повод 100-годишнината от края на Първата световна война Тутракан бе обявен за “Град на българската бойна слава”. Основен мотив за това бе Тутраканската епопея от септември 1916 година – военна операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.