Боровинките – есенен помощник на имунитета

Боровинките се оказват есенните помощници на имунитета. Според диетолога Ирина Лизун тези есенни плодове съдържат много полезни компоненти, които освен всичко друго помагат за укрепване на имунната система преди настъпването на студеното време.

„Боровинките имат доста ниско съдържание на захар – не повече от 10%, докато в същото време съдържат голямо количество органични киселини, които са много полезни, разнообразие от витамини и микроелементи. По-специално, боровинките понякога съдържат дори повече витамин Ц от цитрусовите плодове. Те се използват като лекарство, защото съдържат огромно количество антиоксиданти, биофлавоноиди и укрепват не само имунната система, но и сърдечно–съдовата, както и зрението“, обясни Лизун в интервю за „Спутник“.

Тя добави, че боровинките се съхраняват свежи за дълго време, което им позволява да запазят напълно полезните си свойства.

Това е разликата между тях и други горски плодове, които за дългосрочно съхранение се нуждаят не само от термична обработка, но и от добавяне на захар.