Българинът яде най-много хляб „Добруджа“

Най-предпочитаният вид хляб у нас продължава да е тип „Добруджа“, сочат данни от изследване на тенденциите в потреблението на ключови за българския пазар стокови групи, изработено от верига за хранителни стоки. Анализът показва още, че потреблението на традиционния български хляб от пшенично брашно, замесен с мая, спада осезаемо с 1,5 пъти през последните десет години. В потребителската ни кошница той се заменя от различни други разновидности на тестени изделия и зърнени храни.

Според данните отчетливо нараства търсенето на по-здравословни тестени продукти, като за последните пет години увеличението е с 80%. Най-силно изразена е тази тенденция при хляба, където потребителите показват нарастващо предпочитание към по-здравословните и богати на фибри алтернативи като пълнозърнести и многозърнести продукти, както и хляб без глутен. Все по-нарастващият интерес на българите към хранителните ползи от съставки като ръж, елда, просо и ленено семе, оказват 20% ръст в продажбите на протеиновия хляб, нисковъглехидратния и безглутенов хляб, както и този произведен с жива квас.

Другата трайна тенденция, която проучването отчита, е завишеното търсене на ръчно произведени хлебни изделия. Интересът към този вид продукти бележи ръст с 50% за последните четири години. Това се дължи, както на ясно отчитане на вкусовите предимства на ръчноправения хляб, така и на силната асоциация с ръчно приготвени продукти, които ни връщат традициите от миналото. Затова се наблюдава сериозно увеличение от 20% при точените кори, домашно приготвените на място баници и гевреци, с акцент върху натуралните съставки. На трапезата на българина все по-често място намират и нетрадиционни за родната кухня продукти като лаваш и тортила, при които консумацията е нараснала с 30% за последните пет години. Много засилено търсене се наблюдава и към категория „бургери“ – висококачествен фаст фууд и стрийт фууд. По отношение на закуските, изследването отчита подчертан интерес към френския кроасан с масло. Сред фаворитите за българския вкус през последните години се нареждат и сладките понички.