Българо-румънски полицейски патрули започнаха работа в Силистра и Кълъраш

От 26 юни започват работа смесените българо-румънски екипи, които ще се грижат за безопасността на движението на двата бряга на река Дунав в районите на Силистра и Кълъра


От 26 юни започват работа смесените българо-румънски екипи, които ще се грижат за безопасността на движението на двата бряга на река Дунав в районите на Силистра и Кълъраш, съобщиха от крайдунавската областна дирекция на МВР. Оттам припомниха, че традиционно смесените екипи работят през активния летен сезон, когато голям брой румънски туристи преминават през област Силистра на път за морските ни курорти, а наши сънародници предприемат пътувания в северната ни съседка. Именно при контакта с чуждестранните туристи оказват съдействие командированите служители от изпращащата държава, а присъствието им на пътя има и превантивен ефект.
Работата на екипите се осъществява по график, съобразен с дните с очаквана висока интензивност на движението. Те ще патрулират общо 16 пъти до края на месец август, основно през почивните дни. Ще се контролират предимно скоростните режими, неправилното изпреварване, употребата на алкохол, валидността на документите на водача и пътното превозно средство, техническото състояние на автомобилите, превозването на контрабандни цигари и стоки и на лица с нередовни документи за пребиваване.
Инициативата се основава на подписаните на 28 юни, 2010 г., в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност по опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния” и през настоящата година се реализира за шести пореден път, уточниха още от полицията в Силистра.