Ваканцията започна, Пътна полиция стартира две кампании за опазване на децата

В Силистренска област, както и в цялата страна, Пътна полиция стартира две превантивни кампании, свързани с безопасността на движението по пътищата през летните месеци.

Традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ стартира на 15 юни и ще продължи до 31 август, а целта ѝ е опазване живота и здравето на децата през ваканционните дни. „Безопасно лято“ е втората превантивна кампания, насочена към ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. Тя ще се проведе в периода 15 юни – 14 септември.

Според полицейската статистика през периода 1 юни – 31 август 2021 г. в Силистренска област са регистрирани 6 пътнотранспортни произшествия с участието на деца от нула до 18 години. Няма загинали и тежко пострадали, леко ранени са двама младежи, участвали в произшествията в качеството на водачи.

За същия период през 2020 г. автопроизшествията с деца също са били 6. Няма загинали. Тежко пострадали са също двама младежи – в качеството на водачи, а леко ранените са също двама – пешеходец и водач.

От началото на 2022 г. до 13 юни в областта е регистрирано 1 пътнотранспортно произшествие с участието на дете, но то не е пострадало.

От 15 до 30 юни пътните полицаи ще осъществяват засилен контрол в районите на училищата в началото и края на учебните занятия. Ще се следи за правилното превозване на деца, използването на обезопасителни колани и обезопасителни системи, спирането на подходящи места за слизане на децата-пътници и пресичането на пешеходци на определените за това места.

Съвместно с Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” и Регионалното управление на образованието са предприети действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани пътувания през летните месеци. Създадена е организация за извършване на инструктажи и проверки за употреба на алкохол и наркотици от водачите и контрол върху техническото състояние на автобусите. Планирани са специализирани полицейски операции през месеците юли и август. Ще се следи за неправилното движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, шофиране от неправоспособни водачи, използване на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски. В операциите ще участват максимален брой служители от униформения състав на Пътна и Охранителна полиция.