Внимавайте с пиратките и другите „амуниции” в новогодишната нощ

Piratki 2По традиция в навечерието на новогодишния празник полицията и Спешното отделение предупреждават за опасността от средствата, създаващи голям шум и още повече огън, известни сред народа като пиратки и другите им по-модерни наименования.

Днес Силистра отново ще се превърне в бойно поле с гърмящи, фучащи и хвърчащи китайски изделия. Засега няма информация в града да се продават ментета на търсената стока. Всичко е под контрол и пиратките, пиробатериите, конфетите, ракетите и другите видове гърмящи артикули са в ловните магазини. Асортиментът е огромен, цените падат, но има ограничения за възрастта на купувачите. Децата до 12, 16 и 18 години могат да купуват само по-„слабите” артикули, ако може да се каже, че има такива. Стойността им постоянно пада, и ако допреди десетина една класическа пиратка струваше по 30-50 стотинки, то днес за същата цена се купуват десетина. За по-заможните прахосници на семеен бюджет се намират и до 100 лева „амуниции” за новогодишната нощ.

Пиротехническите изделия могат да бъдат опасни, особено в ръцете на деца! Неправилното боравене с пиратки може да доведе до сериозни наранявания на тези, които ги употребяват и на околните. Най-опасни са самоделните фойерверки и тези, които нямат инструкция за ползване на български език. Имайте предвид, че употребата им е забранена в превозни средства, в закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, в районите на болници, детски градини, църкви и други места, където са събрани много хора.

Не подценявайте противопожарните изисквания!

Масовото използване на бенгалски огън, конфети, фойерверки, свещички и други подобни изделия по време на празниците повишава пожарната опасност. Особено рискова става тяхната употреба в близост до коледната елха, която лесно може да се запали. Бързо могат да се запалят и различните видове гирлянди и други украси. Подобни изделия не бива да се оставят в ръцете на деца, особено без родителски надзор.

Без надзор при боравенето с разрешените за гражданите бомби не трябва да остават и подпийналите компании, добавиха свидетели на трагикомични сценки през изминалите празнични нощи.