Връчиха званието „Почетен гражданин на Силистра“ на ректора на Русенския университет

Ректорът на Русенския университет (РУ) „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев бе отличен със званието „Почетен гражданин на Силистра“, съобщи БТА. Това стана на тържествено заседание по повод празника на Силистра на Общинския съвет в сградата на художествената галерия в града, в което участваха и гостуващи делегации от побратимени със Силистра градове от чужбина.  Със Света Божествена литургия, отслужена в катедралния храм „Св. св. апостоли Петър и Павел“, започнаха днес проявите по случай 14 септември – Кръстовден, празник на Силистра.

Акад.Белоев бе номиниран за званието от академичния състав на филиала на РУ в Силистра. Това стана заради дългогодишната му академична научна, административна и обществена дейност, както и за заслугата му за създаване на Академична Дунавска ос, включваща филиалите на университета в Силистра, Видин и Разград.

Кръстовден  е обявен за празник на Силистра с решение на Общинския съвет от 1992 година, но документи показват, че най-известният панаир в града, провеждан около тази дата, е от 1861 година.

През 1897 година властите вземат решение за откриване на годишен панаир в града, който да започва на 10 септември.

По данни от периода на Балканските войни той се е провеждал около Кръстовден. Традицията се възстановява след връщането на Южна Добруджа към България. След 1944 година панаирът има прекъсване. Възстановява се през 50-те години, за да бъде забранен и забравен след 1972 г.