Всички се накачулиха на Стария дъб за участието му в европейския конкурс

Bobceva dubКампания за участие на силистренския 106-годишен Стар дъб в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016” започна в Силистра под егидата на Общинския съвет. След докладна от общинския съветник Надежда Бобчева за нуждата от 800 лв. местният парламент ще осигури средства, решиха общинските съветници.

Дъбът бе номиниран от силистренката Невяна Маринова и стана победител в националния конкурс „Дърво с корен 2015”, организиран от фондация „ЕкоОбщност” и заради това ще бъде представен и на международния конкурс. В страната старото растение спечели надпреварата с гласовете на 884 души от общо над 3600 гласували.

След победата му неправителствени организации и граждани създадоха за кампанията инициативен комитет, подкрепен от образователни и културни институции. Към тях се присъединиха и местните власти, за да покажат съпричастност към народното дело. Все още няма изграден инициативен комитет или временна комисия.

Дъбът е със статут на защитен обект по силата на Закона за биологичното разнообразие от 2013 г. и е в много добро състояние. Грижата за опазването му е на община Силистра.

Според археолозите в корените на дървото лежат останки на дворец на хан Омуртаг. За двореца историците знаят от известния Омуртагов надпис върху колона в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново. Местонахождението на двореца е проучвано още през 1972 г., но по различни причини проучването не е довършено.

10 thoughts on “Всички се накачулиха на Стария дъб за участието му в европейския конкурс

  1. Ето , виждате ли с какво се занимават тия хорица от общината. Тия хорица,наречени общински съветници. Тия неграмотни хора.
   Всички в България знаят, че дворецът на хан Омуртаг не е локализиран. А нашите неграмотни съветници му намерихеа мястото.
   Боже, каква простотия. Поне Георги Атанасов или Румен Липчев, или всеки историк от Силистра ,та дори и ученик от единадесети клас от училище „Гагарин“ да бяхте попитали ,щяха да ви отговорят,че мястото на този дворец не е още известно,не е открито.
   Само че аз ще ви кажа,че корените на този дъб смучат живителен сок точно от спалнята на този дворец-там,където Омуртаг е почивал след като ловил с въдица риба в Дунав и след като се е любил с една великолепна дама от стария Дръстър.Дама,която е пра-пра-пра баба на тази Нада,която както виждам е захапала микрофоно и се вживява в ролата на принцеса от Омуртаговия род.
   Боже, боже, до къде стигнахме такива хорица да кроят живота на този вече обречен град.

   Преди няколко месеца едно детенце,подучено от учителката си, предложи до Крепостта да бъде издигнат пилон с българското знаме. Сега едно момиче,алчно за власт, предлага нещо друго,защото нищо добро ,свястно и полезно не може да измисли.И горките съветници,що да правят ,вдигат ръка и гласуват.
   Къде си председателю на този общински съвет. Кмете,ти си умен човек.Защо не се намесиш.
   О бедни,ми бедни Македонски,защо не умря при Гредетин. Приблизително това е написал Иван Вазов в края на известната си повест.

   О бедна,ми бедна Силистро,велики Дръстър,горд Дуросторум кой те прокълна.
   Кой дръпна кръст върху снагата ти.
   Отиваш си,мой любими граде.

   Ще попитам и аз както пита преди няколко дни друг човек по същия повод-дъба.
   Защо общинските съветници не отделят пари от заплатите,които вземат като съветници.Защо не се откажат от заплатите. Това е огромна сума за една година.
   Нали отначало предложението за тия осемстотин лева беше да се осигурят от персоналните пари на Председателката на съвета. Сега те се вземат от хазната.Само че те няма да бъдат само осемстотин. Покрай тях ще отидат още толкова.
   Амин.

   Палец нагоре 5 Палец надолу 0

   1. Уважаеми г-н Рахметов, а Вие питахте ли лично Георги Атанасов? Това е негова теория!

    Палец нагоре 1 Палец надолу 3

    1. Благодаря Ви ,Благоева. Благодаря.
     Наистина забравих. Нали този „професор“ неотдавна откри в околностите на Силистра гроба на Атила. Нали негова е заслугата и за локализиране близо до Алфатар на тоалетната на Дечебал,където е бил лагера му преди да започне битката с даките при Браила. Това лято той разкри в землището на град Тервел стремето на коня,язден от Аспарух,дошел там на тайна среща с една принцесана на славянско племе.
     Че е така има документ,намерен в една делва,чийто отвор е бил запечатан с восък.Писмото е с някакви непознати до сега писмени знаци,които нашия „професор“ след дълък труд успял да прочете. Документът се пази на много скришно място и е охраняван от три овчарки,които осигурил един колега на Гошо.
     „Професорът“ има една тайна,която само аз зная .Позволявам си вече да наруша тайната и да споделя. „Професорът / къде е професор Гошко наш,в кой университет/ е открил тока от колана на Цезар,на която е написано „Цезар + Клеопатра= на Любов“. Токата е намерена в землището на Тутракан,,където според Гошо двамата- Клеопатра и Цезар са се срещнали и прекарали няколко месеца в специално изграден лагер на един от островите срещу село Пожарево. В потвържение на това е оловната паснина,върху която е записано подробно кога и защо тъкмо там са почивали тези величия.Плочата е била намерена на половин метър от токата .Това откритие скоро ще бъде оповестено официално и Гечо Алфатарски ще бъде удостоен за академик.
     Ще се радваме много,защото към Силистра и Силистрнско скоро след тово ще тръгне поток от туристи, а Гошето ще бъде главния чичероне .Понеже хората ще бъдат изключително много ще е необходим голям персонал около обслужването им и охраната им, защото тук ще дойдат големи личности,които ще бъдат строго охранявани от специално охранително звено,което вече усилино тринира в една плевня близо до църквата в село Алфатар.
     Брее-е-ей.Значи дворецът на Омуртаг е бил в Силистра.

     Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 1. Тази противната и неумитата Бобчева, сега и за Дъба ли почна да се изказва. Явно очаква с това да привлече към себе си вниманието , че вече връщане в БСП-то няма да има.

  Палец нагоре 8 Палец надолу 0

  1. Вче БСП в Силистра няма да има.
   А Вие сте точен-това момиче ще навлече още много злини на Силистра.
   Хората разбират какви са интелектуалните възможности на тия от БСП и какво ги занимава.Дъбът. Ха,ха ,ха.
   Помните ли онова стихотворение „Борът“.
   Горкичките съветници от БСП . те си представят,че групичката им е като оня дъб до брега на Дунав. Боже. В Селестра няма вече БСП. Край. Всичко свърши. Продадоха тая партия. Тя вече е в агония…

   Палец нагоре 5 Палец надолу 1

   1. Така е , така е. няма ги вече старите социалисти,които наистина се бореха да справедливост,за правата на хората,за доброто на града.
    Няма ги. Те са вече пенсионери. Няма да отидат повече да гласуват. Тъй че БСП няма да я има.

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

    1. Ей,серсеми. Аз съм на трибуната. Вижте ме.Аз- Коробочка съм БСП. Чорт да ви вземе.

     Палец нагоре 1 Палец надолу 0

    2. Нали знаете.Аз събирам всичко. В склада ми всичко се намира. Каквото намеря на бунището,го прибирам.Запасявам са за стари години.
     Аз съм домакина тук. Как така не ме познавате. Не знаете Плюшкин.
     Ще намеря място в склада си и за вашето БСП. Преди малко там оставих едно копче,перо от патка, кокал от крилце на врабченце,във от църул на еин войник,каишка от кчето на съседа,което умря преди пет-шест години. До тях има още местенце. Ще поставя вашето БСП.Тъкмо ще се запълни рафта до вратата.
     Хайде,махайте се.Какво се търкаляте в имението ми. Нямам мъртви души за продан.
     А-а-а-а искате да ми продадете партията си.Че колко искате. 1 лев ли. Махайте се,обирници. Оп.Оп почакайте.Може ли да ви дам за нея едно клонче от оня стар дъб да брега на Дунав в Силистра. Имам такава клонче. Само че не цялото. Става ли. Добре. Разбрахме се.е

     Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 2. О, ще има БСП и още как! Без такива като бобчева, обаче!

  Палец нагоре 2 Палец надолу 1

Comments are closed.