Втори човек с трайни увреждания започва работа в общината

Втори служител с трайни увреждания ще започне работа в общината от 2

Втори служител с трайни увреждания ще започне работа в общината от 26 август, съобщиха днес от кметската администрация. ..Оттам припомниха, че в края на юли петима кандидати са се явили на конкурс за длъжността „Административно обслужване”.
Най-висок резултат след двата тура е постигнала Марияна Банчева. Младата жена преди това е тествала познанията си за българското законодателство, свързано с публичната администрация по време на централизирания конкурс за хора с увреждания в София. Но е предпочела да се представи и в Силистра. Тя е със 79% инвалидност след прекарано заболяване в детска възраст. Завършила е специалност „История” във ВТУ, има административен опит в частния бизнес.
С минимална разлика в класирането е останала Савина Стоичкова, която е със 100 % инвалидност. Тя също ще има възможност да започне работа, но засега по граждански договор, уточниха от крайдунавското кметство.
С промените в Закона за държавния служител, приети от Народното събрание на 11 декември 2008 г., се въведе задължението за администрациите с над 50 служители да определят поне 2% длъжности по служебно правоотношение за заемане само от инвалиди. Според този закон в община Силистра са предвидени 2 работни места, едното от които обаче е заето от години.