В Габрово играят комедия, отхвърлена от силистренския театър

Поредната си премиера ще представи на публиката утре вечер драматичен теат

Поредната си премиера ще представи утре вечер драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово. Почитателите на Мелпомена в града на хумора и шегата ще могат да се насладят на великолепната комедия „Село, село, старо село“, чийто сценичен вариант и адаптация са направени от известният силистренски актьор… Димитър Кочланов. „Жизнерадостният спектакъл, с много пластически решения, танци и непрекъснато бликащ здрав български хумор е по мотиви на част от култовите разкази на великия български писател-хуморист Чудомир“, разказа сценаристът Димитър Кочланов. На сцената на театър „Рачо Стоянов“ в Габрово отново ще оживеят колоритните Кака Сийка, Чолпанка, Тотка, Сирак Павли, Лъжлив Съби, Ламби, Поп Ставри и др. Режисьор на комедията е Невена Митева, директор на тамошния театър, а хореографията е дело на Лъчезар Захариев.
С тази постановка габровският театър всъщност ще направи официалното откриване на театралния фестивал „Комедиен хит на сезона“, който е в рамките на юбилейните Чудомирови празници в Казанлък и се осъществява с любезното съдействие на фондация „Чудомир“, разказаха от ръководството на габровския драматичен театър. Тази година се навършват 120 години от рождението на великия български хуморист, като отбелязването на юбилея е под егидата на министър Вежди Рашидов и ще започне на 25 март – рожденния ден на Чудомир. „Интересът към постановката е огромен и билетите за първите няколко представления вече са напълно разпродадени“, добави Димитър Кочланов.
Той изрази съжалението, че тази пиеса не е била поставена на сцената на театър „Сава Доброплодни“ в Силистра, въпреки че такава е била идеята, одобрена и от фондация „Чудомир“. „Когато предложих пиесата на директора на силистренския театър г-н Борислав Ненков, той отклони предложението с мотива, че не вземал сам решенията, пълна незаинтересованост показаха и от община Силистра“, не скри разочарованието си Димитър Кочланов. „За мен е необясним отказа да поставят тази комедия в Силистра, при положение, че с нея бяха гарантирани няколко национални турнета, като седмичната печалба на силистренския театър щеше да е около 3 000 лева, гарантирано беше и турне в Скопие със снимачен екип от БНТ – „Канал 1″, не разбирам как така в условия на криза, когато всеки театър се мъчи да оцелее, Борислав Ненков с лека ръка отхвърли идеята, което ме принуди да предложа пиесата в Габрово, където веднага започнаха да я реализират“, разказа още Димитър Кочланов. „Жалко, много исках тази пиеса да бъде поставена в Силистра, но не стана“, завърши той.