В „Каракуз” подобриха 10-годишен рекорд за трофей от благороден елен

Trofey elen Karakuz (6)Почти 10-годишен рекорд за трофей от благороден елен е бил подобрен на 20 септември от немски турист в Държавното ловно стопанство „Каракуз“, съобщи управителят му инж. Иван Гройчев. Вчера пред медиите той демонстрира огромните и красиви еленови рога. Животното било 12-годишно, а рогата пораснали само за 7 месеца, защото старите паднали през февруари.

Дължините на рогата са над 125 см, размахът им 88 см и тежат 12,650 кг. Според единната европейска система за определяне на стойността им, те са оценени на 248,57 точки и са в категорията за златен медал. Световният рекорд в това отношение е поставен също в „Каракуз“ през 1988 г. – над 270 точки. Щастливият ловец ще отнесе трофея си в Мюнхен след като заплати за него почти 19 000 евро.

От началото на годината през ловните полета на стопанството са преминали 49 организирани авджии, отстреляли 2 благородни елена, 19 сръндаци и 64 диви свине, заяви инж. Гройчев. Стопанството е спечелило от тях над 43 000 евро, при план 50 000 евро. До края на годината се очакват още организирани ловни туристи. Заявките тази година са 30, а „Каракуз” са посетили 17 групи.

Според инж. Гройчев в Добруджа и Лудогорието и конкретно в „Каракуз”, което се разпростира в двата региона върху 250 000 декара, се развъждат най-красивите благородни елени в страната. За да се постигне такова качество на трофеите животните се радват на добра храна, грижи и спокойствие.

След няколко дни при специални мерки за съхранение рогата ще отпътуват към Германия, където щастливият ловец ще се хвали по изложения и сред приятели. Той обещал да посещава „Каракуз” всяка година, като води със себе и други ловци, петимни за слава и трофеи.

1 thought on “В „Каракуз” подобриха 10-годишен рекорд за трофей от благороден елен

 1. Не ви ли е срам.
  Намерили сте с какво да се хвалите. Планувате да унищожавате фауната на България. Нима има още елени ,сърни и диви прасета в Добруджа. Организирано наши хайки избиват дивите животни. Сега и от чужбина каните хора.
  Засрамете се !..
  След вас светът не свършва.
  Ритнете един в седалището на този немец. Нека там, в държавата си, да търси трофеи. Щял да води и други убийци в страната ни.
  Щял да се хвали. Голяма работа свършил. Убил вързан елен.
  120 000 са убийците у нас, наречени ловци. Представяте ли си колко животни унищожават за една година.
  Това е ужасно.
  Това е опасно
  Това е страшно…

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.