В Общинския съвет в Силистра: Скандали заради опрощаване на задължения, нови заплати, актуализиран бюджет

Разгорещени спорове предизвикаха две докладни записки на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов по време на последната редовна


Разгорещени спорове предизвикаха две докладни записки на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов по време на последната редовна сесия на местния Общински съвет в дунавския град в четвърътък. Разправиите избухнаха, след като стана ясно, че с въпросните докладни градоначалникът иска да опрости несъбираеми вземания от бивши наематели на общинско имущество през периода от 2004 до 2011 година поради изтекла
погасителна давност по прекратени договори за наем към ОП „Дръстър“, и по договор за продажба на общински имот на ПД „Социалдемократи“.
В първата докладна се посочва, че след анализ на разчетите било установено, че определен размер от вземанията са станали несъбираеми поради изтекла погасителна давност на основание сроковете, предвидени в Закона за задълженията и договорите. Тези пари представлявали най-вече несъбрани наеми, чиято давност е 3 години. Всички опитите на специалистите от дирекции „Финанси“ и отдел „Общинска собственост“, съвместно с юристи, били напразни, тъй като се оказала пълна или частична липса на имущество, ниски месечни доходи, трайна безработица и др. Общо несъбраните взимания от наеми на общински жилища в ОП „Дръстър” към 31.05.2014 г. с изтекъл давностен срок възлизали на 20 895,08 лева.
Във втората докладна записка пък кметът д-р Юлиян Найденов е посочил, че на 20. 12. 2006 г. между Община Силистра и ПД „Социалдемократи“ – Силистра е сключен договор за продажба на имот, чрез ликвидиране на съсобственост. Цената на общинската част на имота по тогава действащия закон е била 52 000 лв., като купувачът е превел на продавача 10 000 лв. преди сключване на договора, в който е имало и ангажимент, че останалата сума от стойността на имота до окончателното изплащане ще стане на 6 равни вноски по
7 000 лв. Сумите са били дължими до 31-во число на всеки месец до края на юни, 2007 година. За целта при сключването на договора купувачът е подписал 6 записни заповеди, но през посочения период обаче нямало постъпили плащания по договора. На 13.08.2008 г. били преведени още 20 000 лв., а до изтичане на общия давностен срок към 30.06.2012 г. нямало никакви други плащания по договора. Тъкмо поради тези причини силистренският кмет е поискал от Общинския съвет останалата дължима част на ПД „Социалдемократи“ към общината за въпросния имот в размер на 22 000 лева, но с натрупаните лихви – 35 000 лева, да бъде опростена. Това предизвика гнева на част от съветниците, а дебатите по двете докладни прерастнаха в люти разправии и скандали. В крайна сметка първата докладна не бе приета, а втората – отложена за следаваща сесия.
„Кметът на практика абдикира от своите задължения, защото вместо да събира дължими пари, той ги опрощава“, заяви съветникът от местната коалиция „Гражданско единство“ Александър Сабанов.

***

Шефът на Общинския съвет в Силистра с нова заплата

Председателят на Общинският съвет в Силистра д-р Мария Димитрова ще получава нова заплата в размер на 2 109,00 лева, решиха на последната сесия местните старейшини. Докладната за корекцията във възнаграждението на общинския председател беше внесена от кмета на дунавския град д-р Юлиян Найденов. В нея като мотив за увеличението на месечните пари той посочва, че според Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ възнаграждението на председателя на Общинския съвет не може да надвишава 90% от заплатата на кмета.
Срещу тези пари обаче д-р Мария Димитрова ще работи на пълно работно време от 8 часа на петдневна работна седмица. Освен това решението за новата заплата на общинския председател е със задна дата – от 26 юни, тази година. Върху това шефът на местния парламент в Силистра ще получава допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, както казват българските закони.
На същата сесия съветници освободиха своя шеф от две постоянни комисии – здравеопазване и социална политика, децата, младежта и спорта, и общинска собственост, приватизация и следприватизационен контрол, жилищна политика, тъй като това представлявало несъвместимост на функцията й на председател и участието й в тези постоянни комисии, отново според ЗМСМА.
Самият градоначалник д-р Юлиян Найденов пък всеки месец се подписва за заплата от 2344 лева, а допълнителните му трудови възнаграждения се определят на основание нормативната уредба, определяща заплатите в администрацията.
Както е известно, старейшините на Силистра също получават пари от бюджета на общината. Тяхното възнаграждение е „вързано“ със средната работна заплата в местната община, която е 574,64 лева, тоест – ако един съветник не отсъства от сесиите и заседанията на комисиите, в които участва през месеца, а това е едно заседание и три-четири комисии, той взема по 402,24 лева.

***

Актуализираха бюджета на общината с над 2 млн. лева

Общинските съветници приеха актуализацията на бюджета за настоящата година. Общият размер на промените към 30.06.2014 г. е 1 763 888 лв., заедно с разходната част за държавни дейности – 703 026 лв., и местни дейности – 1 060 862 лв.
Бюджетът на общината в Силистра ще бъде актуализиран с 2 132 017 лв. – от 29 741 18 6лв. на 31 873 203 лв. Промените към 30.06.2014 г. в приходната и разходна част е в размер на 368 129лв.
Най-добър финансов резултат и висока ефективност на оборотните средства от последните десет години постигна Община Силистра с изпълнението на бюджет 2013, посочи пред съветниците зам. кметът Димо Стоев.
„Аз не Ви облъчвам с цифри, но с усърдието на кмета отчитаме резултати, похвални за дисциплината и разчета на средствата. Намалели са неразплатените разходи, които бяха в размер на около 11 млн. лв. и те са сведени до малко над 5 млн. лв. Постигната е най-добра ефективност на оборотни средства и са обезпечени финансово със средства всички социални функции и дейности“, посочи Стоев.

***

Приеха отчета за дейността на Общинския съвет, одобриха финансиране на различни прояви

Общинските съветници в Силистра одобриха на последната си сесия отчета за работата и дейността на Общинския съвет и комисиите към него през периода януари 2014г- юни 2014г. и приеха план за работа през второто тримесечие на 2014 г.
Наред с това съветниците гласуваха отпускането на еднократна социална помощ на Георги Йорданов и Татяна Костадинова, както и персонална пенсия от Министерския съвет на Невен Радев, Надежда Радева и Емил Радев.
Общинските съветници дадоха „зелена светлина“ за предстоящи спортни прояви. Двойката по спортни танци Илия Добрев и Адриана Ангелова ще участват в две световни първенства в Испания и в Латвия. Те ще бъдат подпомогнати финансово с решение на общинските съветници. Гласувано бе и внесеното предложение за финансиране на проява на Спортния клуб на хора с увреждания “Доростол-2011″ за организиране и провеждане на първи национален турнир по канадска борба за незрящи в Силистра.

29 thoughts on “В Общинския съвет в Силистра: Скандали заради опрощаване на задължения, нови заплати, актуализиран бюджет

 1. Безсрамници! Безделници и неграмотници!!!

  Палец нагоре 36 Палец надолу 1

 2. Е, това е вече информация.Само че, не се казва, защо ПД“ Социалдемократи“, не си плащат имота??? Те имат и съветници, да им спират от заплатите! Или да върнат имота! Ама , надали, защото подкрепят кмета и ГЕРБ.Позор!!!

  Палец нагоре 25 Палец надолу 1

 3. Шефката от Кутловица, браво. Горката ще взема 2100 лева защото работи за бедните силистренци! Изберете ги пак силистренци, Браво гербаджийски боклуци! Срам ме е от селендурщината.

  Палец нагоре 41 Палец надолу 3

  1. Мария Димитрова „Председател на общ.съвет“
   – пак същата песен на нов глас!

   Заплата десетократно по-голямо от заплатата на обикновения силистренец.
   Връзки, сделки, далавери, кадруване на родата, поддържане на семейните й фирми и близкото обкръжение.Печалбарство на гърба на силистренци!
   Д О К О Г А !!!

   Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 4. ами онзи умник и ******* на сефер г- н ганчо неделчев облажи ли се в някоя комисиика или го кара само на комисиони ******

  Палец нагоре 17 Палец надолу 0

 5. Иска оставката на кмета! Искаме по-кадърен кмет!

  Палец нагоре 30 Палец надолу 3

  1. още ще трябва да го търпим -вярваш ли ,че ще успеем да го махнем?

   Палец нагоре 20 Палец надолу 1

 6. Чиновниците спали 10 години и не си си свършили работата, сега тръгнали да опрощават дългове… За чия сметка, дами и господа!? Защо ли се чудим, то

  Палец нагоре 26 Палец надолу 0

 7. цялата държава такава… КТБ е типичен пример!!!

  Палец нагоре 14 Палец надолу 0

 8. че как така няма да си плащат ,само защото имали ниски доходи и били безработни??????????
  И ние тогава да не плащаме! Защо ги освободихте да си платят дължимите суми????
  Постоянно опростявате тези т, нар, несъбираеми вземания,Как така -НЕСЪБИРАЕМИ?????
  Ако трябва и в затвора да отиват ,след като не са си платили.
  Колко пъти в годината има такива решения , а идиотите като нас най -послушно си плащат всичко, ако ще и на хляб и сол да сме.
  и ние, силистренци, съвсем спокойно го приемаме това.

  Палец нагоре 19 Палец надолу 0

 9. Като не могат да си плащат наема , градинки за чистене , колкото искаш. А горката докторка , като е с две леви ръце , някой трябва да ги храни. Не виждам с какво са заслужили заплатите си. С проекти платени от общината в полза на някоя видна личност в нашия хубав град. Как да не ги подкараш с калашника.

  Палец нагоре 19 Палец надолу 1

 10. Доктора ако не е взел пари за опрощаването ей ме на!!!
  Този кр****ц е толкова нагъл че няма накъде повече !!! Като влезнеш в кабинета при него ако не оставиш 50лв въобще даже не те изслушва! Но така или иначе ще загубим 4 години за развитието на града ,тоя нищо не направи!

  Палец нагоре 17 Палец надолу 1

 11. Д-р Стойчева не се ли налапахте че пак станахте председател!!! Нали заради кражби и далавери ви махнаха!! Или просто трябваше да е някой дето да се мазни на некадърният кмет! Пък все си е друго доктор и зъболекар( така наречената бяла мафия) да „управляват“ общината!! ( по скоро да я разграбват)
  Не са ли достатъчни рушветите който вземате за услуги на граждани ами и 2100 лв заплатка си гласувате!
  Безсрамна работа !!!!

  Палец нагоре 30 Палец надолу 1

  1. Защо махнаха Д.Генов – не се справял с работата, пречел на кмета!
   Видяхме, че правилно му е пречел.

   Палец нагоре 14 Палец надолу 4

 12. „……..ще получава допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит“, тоест още 600 и малко лева. Тя има трудов стаж и професионален опит като зъболекар интересно е дали ще й приравнят целият стаж или само този на председател на Обс съвет??????????

  Палец нагоре 15 Палец надолу 0

 13. От приетите решения става ясно, че заплатата, която Димитрова ще получава е общо 2 800 лв. Докато хората в Силистра се трепят цял месец за 300-400 лв, тя ще си мотае ******* физиономия и ще си взема по три бондака всеки месец. Така се правят милиони, като тези на Стефан Господинов, като тези на Кмета, халал да им са. Нямаха наяждане тия. С ум милионер не се става, става се с нахалство, с доноси и мачкане на бедния гражданин на Силистра. Да не говорим за милионите, които прибраха само от ремонта на Дунавската градина, ПАК ТЕЗИ ТРИМАТА-КМЕТ, ДЕПУТАТ И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОС – СИЛИСТРА

  Палец нагоре 21 Палец надолу 0

 14. За имота на ПД „Социалдемократи“.Разбрах, че са го купили за офис на партията им,след това, го препродали за МОЛ-а до дунавския парк.Затова -никакво опрощаване! Да си го плащат с лихвите!! Ние гражданите как си плащаме за всичко?Те да не са богоизбрани?

  Палец нагоре 21 Палец надолу 0

 15. Ако само един човек ми каже, че тази Мария Димитрова ***********, ще ****************. Няма *******************. Ако тя говори с някой човек,********************************************************************

  Палец нагоре 16 Палец надолу 0

  1. Уважаеми Шарон,
   не знам кой точно тук е простия М. Димитрова или ние обикновените граждани които си траем такива да вземат по 3000 лв. на месец, без комисионните.

   Палец нагоре 17 Палец надолу 0

 16. А някой може ли да каже, какво правят ония от общината – Николета Дечева и Радостина Радева в Холандия. И те прости като зелки, една дума английски или чужд език не знаят, ама иначе да харчат общинските пари могат. Досега един спечелен проект нямат

  Палец нагоре 17 Палец надолу 0

  1. Във всички общини е така.
   В Алфатар Н.Гаджева също е там на обучение ;). Сега като се върнат област Силистра ще разцъфти.

   Палец нагоре 9 Палец надолу 0

  2. Ами, какво правят Галин Великов и приятелката му? Може ли някой да ми отговори?

   Палец нагоре 7 Палец надолу 0

   1. кой е този и коя е приятуелката му?нещо лошо ли правят или само си чешеш езика?

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 17. Няма работа, ората са бедни. всички на сапун. Иван Костов – президент

  Палец нагоре 4 Палец надолу 2

 18. ********************** остана без клиенти щото ************* и сега се чуди откъде да дои парички.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 19. Къде отивате вие бе общински съветници? Съвест имате ли да опрощавате дълговете от 35000 ЛВ. на местното политическо сдружение „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ“.
  Тези дългове да ги изплати лидерката им банкерката Драга Неделчева и нейната компания!!!
  Парите трябва да постъпят в общинската хазна! Ще следим за това!

  Палец нагоре 11 Палец надолу 0

  1. Защо са толкова злобни хората не ми е ясно Генов беше свален със същата заплата нищо не се писа може би защото Мария Димитрова няма сайт на който да плюят ? Видях ,че Сабанов добре си е свършил работата има вестник има сайт пише по цял ден .Чеше си политическото его.

   Палец нагоре 3 Палец надолу 5

 20. Увеличавайте , колкото можете, още малко ще управлявате

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

Comments are closed.