В огнен ад през почивните дни изгоряха ниви, къщи и автомобили

На 14 сигнала за пожари са реагирали екипи на противопожарните звена в Силистренска област през периода 08-11 юли, съобщи пресцентърът на полицията. Човешка небрежност при работа с огън е основната причина за произшествията, при които са настъпили значителни материални щети.

Лек автомобил „Мазда“ изгорял при пожар, възникнал на 8 юли около в полунощ в землището на село Айдемир. Маздата се движила през житно стърнище, когато вероятно искрене от късо съединение запалило стърнището и колата, която изгоряла. Пожарът се разпрострял върху 30 дка от стърнището, но противопожарни екипи с две пожарни успели да го погасят, преди да обхване 500 дка житен блок в съседство.

Противопожарни екипи с два специализирани автомобила, подпомагани от доброволното формирование на Алфатар, са загасили пожар, разпрострял се на площ от 100 декара. Произшествието станало следобед на 9 юли. Запалването тръгнало от късо съединение в електропреносната мрежа и обхванало сухи треви край село Васил Левски. Вследствие на силния вятър пожарът се разраснал много бързо и на голям фронт, обхващайки 6 необитаеми къщи, които изгорели. Със съвместните усилия на огнеборци и доброволци пожарът бил потушен и били спасени 10 къщи.

Небрежна работа с огън довела до пожар, при който изгорели 3 необитаеми къщи в село Българка. Запалени сухи треви причинили произшествието, сигналът за което е получен сутринта на 10 юли. Огънят се разпрострял на площ от 10 декара, но бил погасен от силистренските огнеборци.

Огнеборци от противопожарните звена в Силистренска област са спасили 2 къщи в село Голеш, 100 бали слама в землището на село Зарник, 3 леки автомобила в Силистра, 7 къщи в село Бистра и 70 дка житна нива в района на село Айдемир, след като загасили пожари в опасна близост до тях. Причина за произшествията е небрежната работа с огън. Горели са основно сухи треви, стърнища и отпадъци, но след намесата на огнеборците щети не са нанесени.