В очакване на Празниците на Силистра

Под мотото „Наследство за всички“ почти целия месец септември в Силистра ще се вихри богата културна програма.

Около 20 са културните прояви в традиционните вече за града Европейски дни на наследството. Сред събитията в първия есенен месец се открояват Дните на град Силистра около 14 септември – Кръстовден и честването на националните празници.

В знаменателните исторически дати пред символите им в града гражданството ще поднесе венци и цветя на признателност.

Сред значимите културни прояви ще е третото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Дунавски звезди – Силистра 2021”, дело на певецът Йордан Марков и община Силистра.

Регионалният исторически музей ще е домакин на Международна научна конференция на тема: “Политически, градски и демографски промени в балканските провинции през Късната античност, с организатор Институтът по балканистика с Център по тракология “Проф. Александър Фол” при БАН.

Атрактивен обещава да е Първият Дунавски фестивал на сетивата “ , който ще предложи кулинарни, винени, приключенски и културни форми на преживявания от многоликия Дунавски регион.

Традиционно весел, многоброен и „вкусен“ ще е Празникът на хляба, песента и танца – изложение на хляб и хлебни изделия от народните читалища в община Силистра, съпътстван с рибена чорба – курбан за здраве и благоденствие приготвен от местните общински съветници.

Програмата на културни събития се допълва успешно от концертни прояви, изяви на читалищни самодейни формации и активното участие на Регионалната библиотека. Градският духов оркестър всеки четвъртък ще оглася Дунавския парк с мелодиите си.