В понеделник официално откриват ремонтираното детско отделение на силистренската болница

Основен ремонт за над 300 000 лева е направен в детското отделение на силистренската болница. А доброволци от фондация „За доброто“ изрисуваха стените с цел промяна на емоционалната среда за децата-пациенти и за техните родители.

Проектът се нарича „Светулка“ и основната му цел е обновяване на лечебните заведения в страната. Официалното откриване и представяне на свършеното в областната болница предстои понеделник – 15 август.

Последният ремонт на детското отделение в Силистра е отпреди повече от 20 години, разказа директорът на болницата в крайдунавския град д-р Васил Славов.

Проект „Светулка“ на фондацията осигурява мебели, обзавеждане и медицинска апаратура на приблизителна стойност от 60 000 лева.

Изследвания показват, че за успешното лекуване на деца средата е от голямо значение, коментира Магдалена Славова от фондация „За доброто“, която е архитект и е ангажирана с интериорния дизайн.

Не е безразличен и екипът на детското отделение, ръководен от д-р Ирина Чумпалова към промяната, създаваща условия, отговарящи на съвременните изисквания за лечение на деца. Обновени са кислородната инсталация, мониторите за наблюдение и друга медицинска техника.

Рискът да останем без детско отделение е постоянен, тъй като няма лекари. Дежурства поемат педиатри, работещи на кабинет, но са само двама. Апелът е към всички специалисти по детски болести от региона, каза д-р Васил Славов, защото положението е критично, като навсякъде в страната.

И все пак най-ценната придобивка за детското отделение остават изградените санитарни възли към всяка една стая, тъй като досега имаше само един, общ за цялото отделение.