В Силистра все още няма COVID-зона в доболничната помощ

Силистра все още е сред областите, които не фигурират в списъка на здравните заведения, в които има  открити COVID-зони, публикувани от министерството на здравеопазването.

Продължава практиката на пациенти да им бъде назначавано лечение по телефона или да бъдат насочвани,  от личните си лекари, към Спешните отделения на болниците в региона.

Идеята за изграждането на COVID зона е в работен процес, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева. Обсъждат се варианти за място в доболничната помощ, където да бъдат посрещани пациенти, да бъдат обслужвани с преглед и изследвания, или назначена терапия.

Все още обаче няма медицински център, който да има сключен договор със Здравната каса за това.

Дали това ще се случи, д-р Начева не смее да прогнозира, тъй като в региона има много малко такъв тип лечебни заведения в доболничната помощ, от които може да се очаква да имат възможности, защото само едно ДКЦ има в област Силистра и три медицински центъра.

Медицинските центрове са малки лечебни структури, но нямат лаборатории и рентген, поясни тя.

Единствено Диагностично-консултативния център в Силистра има възможности, да могат да изградят и с кадри, и с лаборатории и с рентген тази зона и с възможност да обгрижат пациентите, дори и вкъщи, но се очаква решението на управителя и на принципала – Община Силистра.

Към момента една манипулационна осигурява домашните посещения и то в град Силистра.

В другите райони на областта няма такива медицински структури. Там се разчита или на личния лекар да откликне на потребността на пациента, или на спешните филиали.