В Силистра ще отбележат Европейската нощ на учените

„Нощ на учените“ се организира във Филиал – Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Това съобщиха за БТА от учебното заведение.

Тази година събитието ще се проведе в Регионалния исторически музей в Силистра под мотото „Културна памет и дигиталност“. Насрочено е на 25 септември и ще е в рамките на едноименната eвропейска инициатива, която цели да сближи преподаватели, изследователи и публичен сектор и да насърчи младите хора да се насочат към научна кариера.

Предвидени са лекции и презентации на теми, свързани с културно-историческото наследство, електронното представяне и менажиранe на обекти на туристически обекти и забележителности. Ще бъде открита изложба с фотографии на преподаватели от филиала на университета в Силистра на обекти, защитени от ЮНЕСКО.

Събитието ще събере български и румънски академици, студенти и любители на науката. По вдъхновяващ начин те ще демонстрират многообразието на научните области, в които работят и своите иновативни проекти, съобщиха организаторите. Целта е също да се повиши интересът на младите българи и румънци към научна и изследователска кариера в трансграничния регион.