В силистренския театър довечера: Премиера на класиката "Женско царство" от Ст.Л. Костов

Вто

Втората за сезона премиера ще представи тази вечер от 19.00 часа театър „Сава Доброплодни“ в Силистра. Познатата на поколения българи класическа комедия „Женско царство” от Ст. Л. Костов ще зарадва… почитателите на театралното изкуство в дунавския град, като постановката е на гост-режисьора Румен Велев“, информира директорът на културната институция Борислав Ненков. Той допълни, че спектакълът е посветен на 130-годишнината от рождението на Ст. Л. Костов и на 70-годишнината от неговата смърт.

Сцена от новата пиеса - "Женско царство" на Ст. Л. Костов
Сцена от новата пиеса - "Женско царство" на Ст. Л. Костов

„По автор, след като мъжете отново взимат властта, прощават на

Режисьорът Румен Велев
Режисьорът Румен Велев

жените и заживяват като справедливи господари. Историята показва, че човекът и в частност българинът, трудно иска прошка и трудно прощава. За нас властването е свързано с тоягата, не с отговорността. Ние предпочитаме да размахаме сопи, а не принципи”, споделя Румен Велев.
Това е спектакъл, в който режисьорът и актьорите търсят диалога със зрителя и то така, че в този диалог властолюбието и агресията да са в руслото на смеха и забавлението, без да запазват функцията си да натоварват.
Режисьорът на постановката Румен Велев харесва жените от „хубавата епоха” от началото на 20-ти век. И не харесва унисекса на 21-ви век. Той не се бои, че ще прозвучи консервативно, но изцяло подкрепя идеята на автора, че прекалената еманципация повече вреди, отколкото помага. Мисли, че съвременната жена едва ли е по-щастлива с многобройните си ангажименти в работата й вкъщи, че жената трябва да си остане жена. А нейното професионално развитие трябва да е в унисон с нежната й и деликатна чувствителна природа. Придържайки се към режисьорските си виждания, към творческия си натюрел, Велев „пипа” внимателно и почти незабележимо фабулата, така че хем пиесата да запази автентичността си, хем зрителите да припознаят днешната действителност в нея.
Пред тежка дилема обаче е поставен директорът на театъра Борислав Ненков. „Тежка, но приятна за разрешаване, когато си заобиколен от амбициозен театрален колектив, решен да продължи традициите на силистренския театър, въпреки обективните трудности“, подчерта той. И обясни: „Когато преди месеци представих пред Министерството на културата репертоарния план на театъра за одобрение и финансиране още не предполагах, че в трупата ще се влее ново поколение млади и талантливи актьори, сега трябва да променя заложените заглавия в репертоара, за да ги съобразя с техните артистични възможности, тъй като новите актьори ще са основното ядро занапред в нашия театър“. Като опитен театрал, Борислав Ненков е наясно, че само доволната публика ще напълни салона и съответно касата на културната институция. „Познаването на региона с неговото етническо и социално разнообразие, където предстоят гастролите на театъра, също е от значение при планирането на сезона“, допълва той.