В Силистренско миналата година: Убитите по пътищата намалели, увеличили се тежките катастрофи

Със специализирана полицейска операция в сряда и Областната дирекция на МВР в Силистра ще се включи в инициативите във връзка с 29 юни – Ден на безопасността на движението по пътищата, обявен от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

За цялата минала година в Силистренска област са настъпили 338 пътно транспортни произшествия /ПТП/, с над 20% повече отколкото през 2020 г. Според отчета на полицията за 2021 г. тежките ПТП от всички произшествия са 98, а за същото време на 2020 г. са били 76. Не са добри показателите и по брой ранени в катастрофи, като за 2021 г. те са 130 ранени, т.е. увеличение с 36 души.

Намаление има единствено на убитите общо 9 за миналата година спрямо 12 убити за 2020 г. Данните в годишния отчет показват, че през 2021 г. на територията на област Силистра има сериозно повишаване на произшествията с МПС и пешеходци, както и пътнотранспортния травматизъм.

От началото на 2022 г. до 23 юни в Силистренска област са регистрирани 132 пътнотранспортни произшествия, от които 37 тежки. Загинали са трима и са ранени 48 граждани. За същия период на миналата година автопроизшествията са били 150 – 39 от които тежки, с 6 загинали и 45 ранени, е статистиката на полицията.

И тази година екипи на силистренските Пътна и Охранителна полиция ще бъдат разположени по републиканската пътна мрежа, по улиците в градовете и в малките населени места, съобщи пресцентърът на полицията. Ще се следи за спазване на скоростните режими, за рисково шофиране, за управление на МПС от неправоспособни водачи или след употреба на алкохол и упойващи вещества. Акцент на проверките ще бъде и спазването на правилата за движение в районите на училищата и детските градини.

Заложената от организаторите цел на Деня на безопасността на движението по пътищата е да се повиши информираността и чувствителността на обществото, както и да се провокира промяна в рисковото поведение на пътя от страна на водачите на МПС.

С писмо до областните администрации в страната, включително и в Силистра, е отправена покана към областните комисии за безопасност на движението по пътя и представените в тях организации да се включат със свои събития в инициативата.