В Силистренско Радев победи по проценти, Герджиков – по гласове

dav

С 60,20% гласувалите на балотажа в 20-ти многомандатен район Силистра потвърдиха разгромната победа на настоящия президент и кандидат за следващ мандат Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. В Крайдунавска Добруджа тандемът, подкрепен от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков – Невяна Митева получи 38,52% от доверието на посетилите изборните секции.

Като абсолютен брой на гласоподаватели, обаче университетският професор е подобрил резултата си от първия тур. Тогава от общо гласували 25 136 души за „балотажната“ двойка в Силистренско Румен Радев получи 16 728 гласа, а Анастас Герджиков – 8408 вота. Преди седмица втори в надпреварата в областта с 27,12% се класира Мустафа Карадайъ от ДПС, основно с гласове от секциите в Дуловско, Главинишко и Ситовско.

Вчера тези секции помогнаха на Анастас Герджиков да повиши с 62 на сто броя на гласувалите за него до 13 641 души, сочат протоколите в сайта на РИК. Румен Радев също регистрира повишаване на гласовете за себе си, но с 27% до 21 320 от посетилите основно градските секции.

С малко по-висока отпреди седмица активност от 10,73% в 11,00 ч., спрямо 8,89%, стартира вчера балотажният избор в Силистренско. На фона на националната активност от 8,69% областта бе в първите редици сред желаещите да си изберат президент.

Най-много гласоподаватели бяха отишли в изборните секции в Алфатарско – 14%, а най-малко в Дуловско – 6,63 на сто.

Към началото на изборния ден нямаше подадени жалби или излезли от строя машини, но бяха направени замени на липсващи по различни причини членове на комисии. В Областната дирекция на МВР също нямаше регистрирани нарушения на обществения ред и прояви, застрашаващи нормалното провеждане на изборите. Предприети бяха всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване спокойното протичане на изборния ден.

Както и преди седмица право на глас в Силистрeнско по данни от ЦИК имаха 114 090 души. 236 бе общият брой на секциите за гласуване в седемте общини на областта, като 8 от тях бяха подвижни секции, предназначени за хора с увреждания, а 7 за болни от COVID-19 и за карантинирани гласоподаватели. В 54 секции в цялата област избирателите гласуваха само на хартия, а машинно гласуване имаше в 175. В 35 от тях – машините бяха по две, по решение определено от ЦИК на база брой гласували избиратели.

В големите секции служители на Регионалната здравна инспекция дезинфекцираха на всеки два часа изборните помещения и местата за изчакване.

И в следобедния 16-ти час в Силистренско активността бе по-висока от миналата неделя – 23,28% при 20,92 на сто преди седмица. Най-висока бе отново в Алфатар – 29,19, а най-ниска в този час в Кайнарджанско. В Дуловско три пъти повече гласоподаватели – 20,75%, бяха посетили изборните секции за пет часа.

Изборният ден завърши с почти 31% избирателна активност, като с машини или бюлетини гласуваха 35 294 души. Те бяха със 7% по-малко от гласувалите на 14 ноември. Най-висока активност бе регистрирана в общините Алфатар – 37,38%, Силистра – 36,08% и Тутракан –  34,49 на сто. С малко под 30% са гласувалите в Главиница, а Дулово и Кайнарджа остават на опашката с по около 22%.