В Силистренско ще броят домашните прасета

До средата на август трябва да бъде извършена проверка и инвентаризация на отглежданите в домашна среда прасета. Това реши на свое заседание днес Областната епизоотична комисия.

Припомнено бе, че е допустимо отглеждане на не повече от 3 прасета на едно място, при това задължително маркирани, което е доказателство, че са закупени от лицензирани ферми.

Комисията взе решение кметовете и ветеринарните лекари по места да раздават брошури, в които се обяснява какви действия трябва да предприемат собствениците на животните при съмнение за африканска чума по свинете.

Работната среща бе свикана заради огнищата на заболяването в две населени места в Монтана. Предстоят заседания и на общинските комисии по места.

През 2019 г. Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Африканска чума по свинете в индустриална ферма в силистренското село Попина. В засегнатия свинекомплекс се отглеждаха 17 000 животни, които бяха умъртвени.

Година по-рано близо 2000 прасета, регистрирани в над 960 частни дворове в Силистренско трябваше да бъдат принудително умъртвени заради опасността от заразата.