В Тутракан се поклониха пред героите, загинали за свободата на Добруджа

Сто и седмата годишнина на Тутраканската епопея отбелязаха с национален събор-възпоменание в мемориала „Военно гробище – 1916 година“ край тутраканското село Шуменци, съобщи БТА. 

Честването започна с велопоход до мемориалния комплекс. Отслужена бе панихида в памет на загиналите за свободата на Добруджа. Положени бяха венци и цветя пред обелиска в мемориала.

Паметникът е издигнат преди 100 години от местното население в знак на признателност пред героите на Тутраканската епопея. На него са изписани на четири езика – български, румънски, немски и османотурски – думите: „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за техното отечество”.

Тутраканска епопея е наречена военна операция на Българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.

В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 година. Потомците на мнозина от тях редовно участват в проявата.

В момента е в процес на изпълнение проект на Община Тутракан „Изграждане на мемориален комплекс „Тутраканска епопея-1916“ и прилежащите му публични пространства. Той е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ с приоритетна ос „Развитие на туризма“. Проектът предвижда да се построи нова музейно-експозиционна сграда и мултимедийна диорама – високо технологична цилиндрична зала с диаметър 18 метра и височина пет метра, оборудвана с модулна видеостена (около 560 кв. м) от монитори и холограмни проектори. Планувана е също 3D карта на бойните действия и интернет базирана информационна система. Ще има и многофункционална зала за експозиции и конференции с капацитет от 70 места.