В Художествената галерия спешно спасяваха шедьоври, вода заля постоянната експозиция

Полупразна постоянна експозиция „разгледаха“ днес силистренски петокласници в Художествената галерия. Уникалните платна на Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, Златю Бояджиев и други класици на българската живопис и графика бяха спешно прибрани на сухо.

Причината бе прокапалият покрив на символа на града, който в момента е в ремонт. Според директора на галерията Йордан Колев майсторите не спазили уговорката поетапно да сменят покритието, дъждът в понеделник „пробил“ тавана и… До късно служителите събирали в кофи водата и премествали картините по сухи ъгли.

„Ако трябва, ще опразним целия втори етаж на галерията, за да спасим над 300 шедьоври от постоянната експозиция и още над 1300 от фондохранилищата. Това значи да ги преместим на първия етаж, но да затворим галерията за посещения и изложби“, заяви Йордан Колев.

Както писахме, дългочаканият ремонт на културната институция започна преди 2-3 месеца след сериозна корекция на проекта. След инцидента ще трябва да се ремонтира и окаченият таван на втория етаж в сградата, похабен от водата.