Георги Чапкънов вдигна скулптура на колегата си Бедиг Бедросян

Известният български скулптор Георги Чапкънов – Чапа днес монтира в Силистра най-новата си скулптура-портрет на силистренския художник от арменски произход Бедиг Бедросян /1912-1989/. Авторът, който е почетен гражданин на Силистра, е бил личен приятел на Бедросян в годините, когато живее в Силистра. Инициативата за монумента е на сдружение „Арарат“ – Варна и е част от платформата „Родова памет“ в проекта „Земя между реката и морето“ и е осъществена от Кеворк Крикорян – председател на Асоциацията на арменците в България и племенник на Бедиг Бедросян. Приятели и колеги на Чапкънов помагаха тежката скулптура да бъде правилно поставена.

Утре тя ще бъде тържествено открита по повод Празника на Силистра – Кръстовден. Специални гости на тържествения момент ще бъдат архиереят в България на Арменската апостолическа църква Исахак Бохосян, посланикът на Армения Армен Саргоян, Николай Тишев – председател на парламентарната група за приятелство на България с Армения, арменската общност в града. Ще присъстват и представители на държавната и местна власти в Силистра.

Преди година изложбата на Бедиг Бедросян бе посрещната с голям успех в Националната галерия на Армения в Ереван, под патронажа на Негово светейшество Карекин Втори.