Гимназията по механотехника „Владимир Комаров” отбеляза патронния си празник

Mehano praznik (6)Професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в Силистра отбеляза празника на своя патрон, 16 март, денят на рождението на съветския космонавт. Това стана с поднасяне на венци пред неговия паметник, издигнат в двора й, където се събраха всичките й възпитаници и техните преподаватели.

По повод 53-годишнината от основаването на гимназията зам.-областният управител Елена Томова лично поздрави учениците и колектива на учебното заведение. Прочетени бяха поздравителни адреси от кмета на Общината д-р Юлиян Найденов и от председателя на Общинския съвет д-р Мария Димитрова. Изнесен бе кратък рецитал от страна на талантливи млади рецитатори, дойдоха и членовете на ръководения от Тихомир Лефтеров ансамбъл „Силистра” при читалище „Доростол 1870”, поканени специално за целта. Те предложиха завладяващи народни песни и музикални изпълнения, изиграха и кръшни български хора, обирайки овациите на присъстващите.

Поздрави към целия колектив поднесе директорът на гимназията инж. Петранка Георгиева, която връчи и предметни награди на заелите призови места в различните регионални и национални ученически конкурси. После всички се прехвърлиха в актовата зала и във физкултурния салон, където тържеството продължи с други прояви. Отчетени бяха и резултатите от посветените на празника предшестващи съревнования, чийто организатор е самото училище. Това са конкурсът за литературно творчество и за рисунка „Светът около мен“, фотоконкурсът „Моят свят”, конкурсът за мултимедиен продукт „Моят дигитален свят“ плюс турнирът по волейбол и този от световноизвестната игра „League of Legends”. Победители в различните им раздели са Иво Димитров, Свилен Денев, Веселин Василев, Иван Валентинов, Анелия Гълчавова, Денис Бюлент, както и отборите на 10„а” и на 11„б” клас /в турнирите съответно по волейбол и по „League of Legends”/.

През февруари се проведе и училищният кръг от състезанията „Най-добър млад водач на МПС“ и „Най-добър млад автомонтьор“, в който победители станаха Мелин Метин, Десислав Василев, Север Бейсим и Теодосий Стоянов от 11„в” клас. Така те се сдобиха с правото да се явят на зоналния му кръг, насрочен за края на март в Разград, надявайки се и там да се наредят сред най-добрите.

Гимназията по механотехника /бивш техникум/ съществува от 53 години, които за нея са време, изпълнено с упорит труд и всеотдайно справяне със задачите от учебно-възпитателния процес. В момента в гимназията се учат близо 200 ученици в 9 паралелки с деца от цялата Силистренска област. Не случайно тя е едно от елитните ни учебни заведения, носещо с гордост името на съветския космонавт Владимир Комаров /1927 – 1967/. Летецът-космонавт е два пъти герой на СССР и първият, загинал по време на полет в Космоса. През 2017 г. предстои да бъдат отбелязани две годишнини – 90 години от рождението му и 50 от неговата смърт.

4 thoughts on “Гимназията по механотехника „Владимир Комаров” отбеляза патронния си празник

  1. търся инфо за стоян от варна – Първи випуск – студена обработка – „Траката“, Къде си Стояне, Инфо оттук.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. Кой Стоян? Стоян от първия випуск? От „Траката“ във Варна? От механото ли?

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.