Господарят на жегите – юли, готви до 39 над нулата, градушки и бури

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, прогнозира Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниските минимални температури ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите максимални – между 34 и 39 над нулата. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата.

Юли ще започне с предимно слънчево време, максималните температури ще са между 30 и 35 градуса. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Около средата на първото десетдневие в цялата страна ще е предимно слънчево, а вероятността за валежи намалява, температурите ще са близки до обичайните за периода. През втората половина от първото десетдневие отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, по-значителни по количество, с гръмотевични бури и условия за градушки. Очаква се тогава и температурите да се понижат, но да останат близки до нормите.

В началото на второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури и градушки – повишена. Температурите ще се понижат още. Около средата и до края на десетдневието изгледите са за слънчево време през повечето дни в по-голямата част от страната. Изолирани следобедни валежи се очаква да има на по-малко места и да са с по-малка продължителност и количества. Температурите ще се повишат и в края на периода ще са по-високи от климатичните норми.

През третото десетдневие по-голяма е вероятността времето да е слънчево, сухо и горещо. Изгледи за краткотрайни следобедни валежи, придружени с гръмотевици на отделни места има главно в началото и в края на периода.

Абсолютният „рекорд на рекордите“ в Силистра бе на 1 юли 2017 г., когато живачният стълб скочи с почти 5 градуса над измерената през 1950 г. температура от 35,5 до 40,3 градуса на сянка.

Все пак месец юли си остава „собственик” на абсолютния максимум на температурата на въздуха през годината. За Силистра са достигнати 42,5 градуса на 23 юли 2007 г. Най-ниската температура през юли е измерена на 31 юли 1943 г. – 9,2 градуса. Най-много валеж през юли е паднал през 2013 г. – 204 л/кв. м, а най-сухо е било през 2007 г. – едва 0,7 л/кв м.

Всъщност, температурите за жителите на Силистра са по-високи, коментират метеоролози. Както е известно, метеорологичните данни се наблюдават от специални места, термометрите са на сянка и често пъти на проветриви места. В градската среда, между нагорещените жилищни блокове, бетонните площади и нагретите тротоари, силистренци водят делника си в жеги с 4-5 градуса по-високи от официалните.

Дните 28, 29 и 30 юли са наречени „горещници”.