Да подкрепим с гласуване крепостта „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ в кампанията „Чудесата на света“

Античната крепост „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ е включена в тазгодишната кампания на вестник „Стандарт“ „Чудесата на св


Античната крепост „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ е включена в тазгодишната кампания на вестник „Стандарт“ „Чудесата на света“.
Всички силистренци, които имат желание да гласуват за античната крепостна стена, могат да го сторят в електронния вариант на вестник „Стандарт“, или като ползват направо следния линк:

http://www.bgchudesa.com/glasuvane/atraktsii.html

Регламентът на кампанията „Чудесата на света“:

Вотът е в две категории: „Археологическо откритие” и „Културно-историческа атракция”. В началото на март в-к „Стандарт” покани с писма всички общини, национални и регионални музеи, експерти в местната и държавна власт, най-големите български учени – историци и археолози, да дадат своите предложения за обекти, които да участват в гласуването. Във вота участват всички постъпили предложения – 85 атракции и 33 открития.

Референдумът за Чудесата на България ще протече на три етапа

1. До 30 септември 2014 г. избираме топ 20 във всяка категория.
2. До 31 октомври 2014 г. избираме топ 10 във всяка категория
3. До края на ноември гласуваме за финалистите в двете категории. Те ще бъдат обявени на специална церемония.

В първия етап на вота всеки българин може да избере 20 обекта във всяка категория и да гласува само веднъж от един имейл. Не са въведени ограничения за IPадрес, защото много общини в България масово вадят компютри на площадите и пред обектите, за да могат повече хора да гласуват.

Самата кампания:

За 4години кампанията “Чудесата на България”докосна сърцето на всеки българин. Целта на мисията е съхраняване и популяризиране на миналото на древния ни народ и изработването в партньорство с научните среди и експертите на държавните институции на нови маршрути за културно-исторически туризъм.
Големите успехи на кампанията са:
– превръщането на културно-историческото наследство в стратегически държавен приоритет
– разработването на конкретни нови маршрути за културно-исторически туризъм
– създаването на туристически пакети „Чудесата на България
– издаване на специализирана литература за популяризиране на българското културно-историческо наследство, както и на туристически справочници и пътеводители за привличане на чужденци в България
Кампанията мотивира българския бизнес към създаването на ефективни проекти за значителен ръст на туристическата индустрия. Продукти с клеймото “Чудесата на България” се предлагат вече на всички международни туристически борси.
Мисията „Чудесата на България” започна през 2010 г. непосредствено след като екипът на големия български учен проф. Казимир Попконстантинов откри мощите на Св. Йоан Кръстител на остров Свети Иван край Созопол. Световната научна общност оцени находката като едно от най-големите археологически открия в областта на религиозната история.
През 2010 г. по инициатива на в. „Стандарт” и с благословията на Светия синод мощите на Св. Йоан Предтеча бяха изложени за всенародно поклонение в катедралния храм „Св. Ал. Невски”. Пред тях се поклони дори Владимир Путин. Снимката му се превърна в световна новина, а това доведе до 7% ръст на руските туристи в България – в частност в Созопол, където се съхраняват мощите, и по Южното Черноморие. В периода 2010-2013 в. „Стандарт” организира над 20 специализирани дискусии в страната.
В резултат на форумите във Велико Търново, Белоградчик, Видин, Велики Преслав, Варна, Смолян, Благоевград и Казанлък с помощта на историци, археолози, експерти от местната и централната власт, бизнесмени бяха начертани новите маршрути за културно-исторически туризъм „Царевград Търнов”, „Виа Милитарис”, „Златният век”, „Виа Родопика”, „Долината на тракийските царе”. Благоевградската дискусия пък очерта цели 6 нови маршрута за областта. По всеки един от тях в момента се работи за превръщането му в завършен туристически продукт.
Всяка година кампанията „Чудесата на България” реализира общонационално гласуване. През 2011 г. над 1,5 милиона българи опраделиха с вота си топ 10 на чудесата на България, с които се гордеят най-много. През 2012 г. се проведоха две общонационални гласувания за изразяване вота на българите кои родни паметници и традици да бъдат включени в програмите на ЮНЕСКО. Участваха общо над 1 милион българи.Кулминацията на събитията през 2012 г. бе мегаспектакълът „Чудесата на България”, продуциран от в. „Стандарт” за 20-годишния му юбилей. Над 5000 души гледаха в зала № 1 на НДК продукцията. Част от билетите бяха с благотворителна цел за деца от страната.
Над 1 милион българи участваха в гласуването на в. „Стандарт” през 2013 г. То определи топ 10 на най-големите археологически открития в България на новото хилядолетие и топ 3 на Чудесата, с които се гордеем най-много. Победители в класацията, завършила на живо, със смс-гласуване в директно предаване по ТВ 7 бяха Цари Мали град, Златото на гетите и мощите на Св. Йоан Кръстител. Прякото предаване на ТВ 7 и в. „Стандарт” бе четвъртото по гледаемост в страната на 24 ноември 2013 г. То бе изгледано от 144 000 българи, отчете над 3% рейтинг сред младите от 18 до 34 г.
В рамките накампанията „Чудесата на България” в. „Стандарт” реализира мащабна издателска програма, за популяризиране на символите от материалното културно-историческо наследство на родината ни. Автори на поредицата „Чудесата на България” са най-големите имена в българската история и археология, тя включва 18 книги с общ тираж над 150000 броя.
През 2012 г. в. „Стандарт” издаде и Паспорт на туриста. Над 10000 българи си купиха пътеводителя, с който обикалят родните забележителности и събират специални печати „Чудесата на България”.
През 2013 г. „Стандарт” издаде първата по рода си у нас луксозна двуезична книга – албум „Чудесата на България”. В нея на български и английски език с богати илюстрации са представени над 100 от най-големите чудеса на България. Изданието е уникално с факта, че включва и най-новите археологически открития, които тепърва ще се превръщат в туристически атракции

Кампанията „Чудесата на България” е отличена с 10 големи награди:

– 2011г. – „Черноризец Храбър”
– 2011г. – Годишна награда „Асеневци” от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти – за цялостен принос в популяризирането на културно-историческото наследство на България и съхранението на българската историческа памет.
– 2012 г. – Златен чадър от Медийния фестивал в Албена
– 2012 г. – Златен медал от Балканската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за принос към развитието на културно-историческия туризъм на Балканите.
– 2012 г. – „Златен век” от Министерство на културата.
– 2012 г. – Плакет от президента на България Росен Плевнелиев
– 2012 г. – Почетен знак за заслуги към Националния исторически музей.
– 2013г. – Златен медал от Балканската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за принос към развитието на културно-историческия туризъм на Балканите.
– 2013 г. – Почетен знак на Първомай за принос в развитието на културно-историческия туризъм
– 2013 г. – Номинация за годишната Наградата на ООН за прозрачност, отчетност и отговорност

Кампанията „Чудесата на България” е едно от малкото неща, които във време на финансова и духовна криза обединяват българите и ги карат да се чувстват горди.

5 thoughts on “Да подкрепим с гласуване крепостта „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ в кампанията „Чудесата на света“

 1. Да подкрепим особено тази част от крепостта, която остана под мола.

  Палец нагоре 27 Палец надолу 1

 2. Разбира се, че ще я подкрепим, но идеята чрез такива пошли конкурси които да вдигнат рейтинга на някой западащ вестник е много тъжна.

  Чудесата не се обявяват с гласуване…. те просто са си чудеса…

  Палец нагоре 15 Палец надолу 1

  1. Защо, да не би вестникът на този ******** Стефан Господинов да е проспериращ. 🙂

   Палец нагоре 3 Палец надолу 3

 3. Примитивните силистренци си разхождат кучетата там сутрин да се изходят
  Даже съм виждал и хора клекнали край камънаците по голяма нужда
  Чудно място …

  Палец нагоре 7 Палец надолу 4

 4. Не мога да повярвам, че чета подобни коментари! Моля, силистренци, извадете негативния чип от главите си! Сега му е времето да покажем защо се гордеем с нашия град, да припомним неговата история и да мотивираме българите да гласуват за това древно селище. Аз се включвам с цитат от предсказанията за България на Петър Осоговеца
  „…, а България като Огнена птица ще се възражда из собствената си пепел, та докрай на вековете ще пребъде…
  Предсказания за България от Петър Осоговеца, богомилски жрец

  Петър Осоговски е Доростолски епископ през Х век, неговата църква е била в днешна Силистра. Той е оставил две големи книги, които в момента се пазят в библиотеката в Малта.“
  Надявам се, че безименните ни съграждани ще изтрият недостойните си слова.

  Палец нагоре 21 Палец надолу 0

Comments are closed.