Два нови театъра в Силистра след реформата

Министерството на културата публикува в четвъртък визията си за реформа в сценичните изкуства, ден след като министър Вежди Рашидов

Министерството на културата публикува в четвъртък визията си за реформа в сценичните изкуства, ден след като министър Вежди Рашидов я представи на заседание на Министерския съвет. Рашидов обяви, че ще прави реформа в театрите още при встъпването си в длъжност, а реалните усилия в тази посока започнаха преди няколко месеца. Лайтмотивът на реформата, който бе прегърнат и от премиера Бойко Борисов, бе, че “не може всяко село да е с опера и театър“, както и че културните институти с интересна програма и постановки, които реализират добри приходи от продажбата на билети, трябва да запазват парите за себе си. Предлаганите от екипа на Вежди Рашидов промени отчасти отговарят на поставените цели, но в частта с преобразуването и сливането на едни театри в други остават въпросителни, а на места прозира и “разчистване на сметки“.
Предлаганите промени предвиждат промени във финансирането на културните институти. Директорите на театри, опери и филхармонии ще имат по-голяма автономия, като ще имат свободата самостоятелно да се разпореждат със средствата на културния институт, който оглавяват. Те ще могат да определят сами числеността на персонала и индивидуалните възнаграждения на служителите и работниците, да възлагат ремонти. Театрите и другите културни институти ще работят с делегирани гъвкави бюджети и ще получават и средства за реализиране на творчески програми и проекти, финансирани от министерството на конкурсен принцип. С предлаганите промени се сбъдва и желанието на директорите на печеливши театри парите от продажба на билети да се връщат при тях, а да не отиват в Министерството на културата, което след това да ги преразпределя “на калпак“. В проектопромените е записано, че реализираните в края на годината икономии от средствата за финансиране на дейността на държавните културни институти остават като преходен остатък и се включват по бюджетите им за следващата година. Извън промяната в модела на финансиране на театрите т.нар. реформа се изчерпва с вливането на няколко театъра един в друг и преобразуването на филхармонии. Не става ясно обаче как и защо са подбрани да се преобразуват точно тези културни институти и означава ли това, че с пропуснатите всичко е наред.
Най-озадачаващото предложение е за вливането на Нов драматичен театър “Сълза и смях“ в Народния театър “Иван Вазов”. Турските театри в Кърджали и Разград предстои да се влеят в други културни институти. Държавният музикално-драматичен театър “Кадрие Лятифова” – Кърджали ще се влее в Драматично – кукления театър “Димитър Димов” – Кърджали. Държавният музикално-драматичен театър “Назъм Хикмет” – Разград пък ще се влее в Драматичния театър “Антон Страшимиров” – Разград. Целта на трите вливания според екипа на Вежди Рашидов е “да се постигне подобряване на творческото сътрудничество и взаимодействие на артистичните звена, подобряване на мениджмънта чрез общо администриране и финансиране, оптимизиране на административно-обслужващия персонал и уплътняване на творческата заетост на артистичните трупи“. Впечатление прави, че разбунтувалият се срещу натрапения си директор Борис Панкин Държавен музикален театър “Стефан Македонски” не е пощаден от реформата. Панкин, който така и не бе допуснат от колектива на театъра да встъпи в длъжност, се отказа от поста, а Рашидов го направи свой съветник в областта именно на сценичните изкуства. Така Панкин стана двигател на реформата. А тя повелява държавният музикален театър “Стефан Македонски” да се слее с балет “Арабеск” и заедно да формират Софийски музикален и балетен център. В мотивите към тази промяна е записано, че така ще се постигне “общо финансово и административно ръководство и подобряване на мениджмънта“. Филхармониите в Плевен, Шумен, Враца и Видин пък ще бъдат преобразувани в Симфониети. Според Министерството на културата има необходимост от това преобразуване заради намаления интерес на зрителската аудитория и е с цел “стимулиране на политиката за местно и регионално покритие на създадения художествен продукт“. Родопският драматичен театър “Николай Хайтов” – Смолян ще се влее в Драматичен театър “Н. О. Масалитинов” – Пловдив”. Оперно-филхармоничното дружество – Пловдив се преобразува в Пловдивска филхармония. Това преобразуване се налагало от факта, че към момента няма условия за провеждането на музикално-сценична дейност – оперно-филхармоничното дружество не разполага със сцена за оперни и балетни спектакли. Оперно-филхармоничните дружества в Русе и Бургас се преобразуват в държавни опери. Целта е да се постигне “формиране на репертоарната политика в музикално-сценичните жанрове, съобразно интереса на аудиторията“. Във Варна Оперно-филхармоничното дружество и Драматичният театър “Стоян Бъчваров” се сливат и преобразуват в Театрално-музикален продуцентски център – Варна.
Единственият театър, от който ще бъдат създадени два нови театъра е този в Силистра. Драматично-кукления театър “Сава Доброплодни” – Силистра ще бъде разделен на Куклен театър – Силистра и Драматичен театър – Силистра.
От Министерството на културата посочват, че министърът на финансите трябва да предостави 1.8 млн. лева от бюджета за тази година за преобразуванията.
www.mediapool.bg

12 thoughts on “Два нови театъра в Силистра след реформата

 1. Предлагам сега за директор на кукления театър да сложат Иванка Ненкова, за да може идилията да е пълна!
  😀 😀

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Каква е тази привилегия за Силистра? Навсякъде сливат театри, филхармонии, а в Силистра – обратно.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Прочети закона 🙂 Трябва да има нов конкурс или поне аз така тълкувам казуса 🙂

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Ненков е за директор на театъра независимо на колко ще го разделят

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Ненков е за психиатрията, ако ще и на 10 да разделят театъра, аз да ти кажа под секрет. 😀 😉

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Работата е от ясна по-ясна. Ония горе в министерството не „пасат трева“ Това решение не е привилегия, а просто, на Ненков му „скроиха шапката“ Като дългогодишен служител в театъра, признавам, че правдата най-сетне настъпи. Работните пчелички от кукления отдел с къртовски труд изкарваха заплатите и на нас – драматичните артисти. А получаваха обидно ниски заплати, няма да си кривя душата, благодарение неправилната политика на Стайчев, а и на СИСТЕМАТА! Реформата ще поправи неправдата при куклениците. А драматиците??? Сега ще бъда любопитен да видя, как вездесъщия и кадърен директор ще се справи в новата ситуация. Или може би, някои от нас по-възрастните, ще си спомним заглавието на филма „Тя танцува само едно лято“? Честита реформа семейство Ненкови!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. Димитър Кочланов, спрете да публикувате вогонско творчество!
  Всъщност спрете да пишете изобщо..
  /коментарът ми не се отнася за театъра или мнението на ДК/

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Ооооо анонимний и юроде, поради что ся срамиш да ся назовеш с истинското си име! Не разбра ли, че не пиша за теб, а се упражнявам за собствено удоволствие върху темата „Нянков“? Явно, интелектуалния ти капацитет е прекалено дребен за капацината ти! Кого защитаваш и за какво. Преди 8 месеца предупредих ръководителите на Общината, на общинския съвет и на Културата, че грешката с назначаването на Нянков е огромна грешка, защото го познавам от 30 години. Сега, благодарение на „вещото“ ръководство на въпросния индивид, аз съм тъжен, че театъра ни загива и радостен, че съвеста ми е чиста. Привет анонимнико! Ха, ха!!!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Моля, не публикувайте нищо вече – запазете си го са вас и приятелите ви.
    Четох за змея и … миришете..
    Чувсвам се омърсен…
    Дори няма да ви отговоря вече.. яргх!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Ами, като се чувствате омърсен, вземете, че се изкъпете най-сетне, де! Обаче душата ви кой ще изкъпе????????

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. Аз заставам зад Кочланов (в добрия смисъл на думата) а ти Анонимния се обеси или отивай в Овен,Зебил,Вокил,Боил,Руйно,Поройно да си промотираш „културната политика“. Може и някой да те рзбере

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. След като прочетох статията си припомних мисълта на Гьоринг : „Като чуя за култура и са хващам за кубура“ .

  Жалко !

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.