Две нови частни галерии отвориха врати в Силистра

Две нови художествени галерии отвориха врати почти едновременно тез

Две нови художествени галерии отвориха врати почти едновременно тези дни в Силистра. Двама от най-изявените силистренски художници – Йордан Маринов и Йордан Кисьов, успяха да осъществят мечтите си и… въпреки кризата вече приемат приятели и ценители на изкуството в своите галерии.

Йордан Маринов /крайният вляво/ откри галерията си в присъствието на обичното си семейство и много приятели и почитатели
Йордан Маринов /крайният вляво/ откри галерията си в присъствието на обичното си семейство и много приятели и почитатели

По думите на Йордан Маринов галерия „Арт Тея”, която той откри в присъствието на много приятели, е част от семейния му дом. Тя е част от нов модерен комплекс, където се е намирала родната му къща, на улица „Симеон Велики”, зад блок № 6. Според него картините, експонирани в нея, ще даряват оптимизъм на посетителите в настоящите трудни дни и като цяло ще обогатяват обществото на ценителите на изящното изкуство в Силистра. Не може да не се смесят комерческите и духовните цели на подобно средище, допълни живописецът. Все пак и художникът трябва да се храни и да покрива неотложните житейски нужди. Откриването на новата галерия беше съпроводено подобаващо с изложба от най-новите творби на живописеца, чиито картини с характерния си стил са познати отдавна в страната и чужбина. Място е отредено и за иконите, изписани от сина му Вихрен Иванов, също изявен творец, преподавател по изобразително изкуство в Центъра за работа с деца. Новата галерия ще приютява и други художествени изложби, но след сериозна селекция от собственика й. Според него определящо при гостуващите художници ще бъде авторовото присъствие и почерк, а също и високият професионализъм, нещо което не липсва на силистренските майстори на четката.

Галеристката Диана Кисьова е подредила галерията с много любов и усет към красотата
Галеристката Диана Кисьова е подредила галерията с много любов и усет към красотата

Почти по същото време врати отвори и една друга галерия, също част от дома на силистренски живописец. Керамика, графика, скулптура, живопис, накити и бижута, малка пластика, изпълват почти до тавана малкото, но уютно помешение под жилището на Йордан Кисьов. Съпругата му Диана Кисьова с много любов и усет за естетика е подредила импровизирания базар за красота, където всеки посетител е добре дошъл.

3 thoughts on “Две нови частни галерии отвориха врати в Силистра

 1. Браво!Най-после нещо хубаво да се случи и в Силистра!
  Успех!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Бе кой ти ходи по галерии..
  ако беше – две кръчми отвориха врати… материалното е основа на духовното, не обратно

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Имаме чудесни художници в Силистра! Да им са честити новите галерии! Вижте, Веждито ще прави в София Лувър, но ние пак сме преди него!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.