Деня на Свети Дасий Доростолски отбеляза Православната църква

В събота и неделя в Силистра Православната църква отбеляза два празника – Денят на Св. Дасий Доростолски и Въведение Богородично – Ден на християнското семейство.

В двата поредни дни богослуженията в катедралния храм „Св. Св. първоапостоли Петър и Павел“ бяха водени от Доростолския митрополит Яков.

Свети Дасий е първият християнски мъченик по българските земи, живял през 3-ти век в римския град Дуросторум /Силистра/. По своя етнически произход бил тракиец и войник в 11-и Клавдиев легион – многовековен пазител на Дунавския лимес. Узнавайки, че ще бъде принесен в жертва за празника на бог Сатурн, изповядал пред съгражданите си своята вяра в Христос, изобличавайки езическите им заблуди. Заради това бил обезглавен.

Част от мощите на светеца бяха донесени в България преди години, по време на посещението на Папа Йоан Павел Втори. Днес те се пазят в силистренския катедрален храм.

Светецът е избран и за покровител на създадения преди няколко години във Филиала на Русенския университет в Силистра научен център. Центърът доразвива зародилата се в Средновековна България традиция книжовните средища да се превръщат в средоточие на научния, културния и обществения живот.