Десет пъти спрямо миналата година се увеличиха пожарите в треви и стърнища

Над десеткратно увеличение на пожарите в сухи треви отчитат от Районната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра.

Докато през периода 01.01.2021 г. – 21.06.2021 г. в областта са регистрирани 19 такива пожара, то през същия период на настоящата година този вид произшествия са 192. Макар и в повечето случаи да са погасени преди да нанесат материални щети, запалванията на сухи треви представляват значителна опасност за намиращите се в съседство горски масиви, селскостопански ниви, трайни насаждения и др.

Високите температури и небрежната работа с огън са в основата на зачестилите инциденти, отчитат огнеборците, и призовават за строго спазване на правилата за пожарна безопасност през летния сезон. Сред най-важните препоръки са – не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри. Паленето на огън в гората е забранено, освен на обезопасените и обозначени за това места. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Недопустимо е паленето на огън при силен вятър – той може да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна реакция. Абсолютно е забранено паленето на стърнища.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.