Джуниърите на „Добруджанче” са сред най-добрите в национален конкурс

DobrudzanceДетската фолклорна формация „Добруджанче” от Силистра се представи отлично в Деветия национален фолклорен конкурс, проведен тези дни в Русе. Става дума за съставената от най-малки изпълнители нейна вокална група „Джуниър”, която стана победител, и за групата й от по-големи певци, класирана на трето място.

В индивидуалната надпревара победител е Даяна Петрова /тамбура/, а трета Глория Иванова /народно пеене/. Беше дадена и поощрителна награда – на Глория Георгиева, изявила се също в раздела за народно пеене. Всички бяха удостоени с грамоти и плакети, осигурени от Общината и от Общинския детски център за култура и изкуство в Русе, които са организатори на конкурса.

Успехът на нашите млади таланти се подсилва и от факта, че те се съревноваваха с над 130 певци, 60 инструменталисти и 20 вокални групи от цялата страна. Оценяването пък беше извършено от компетентно жури с председател проф. Милчо Василев, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Присъства и екип на Българското национално радио /БНР/, направил записи на най-добрите изпълнители, които ще прозвучат във фолклорните му рубрики. Сред тях са и тези от ДФФ „Добруджанче” с художествен ръководител на певците и музикантите му педагогът Дариела Георгиева.

Иначе формацията е част от състава на ръководения от Тихомир Лефтеров ансамбъл „Силистра”, функциониращ към читалище „Доростол 1870”, споделиха оттам, поздравявайки членовете й с успеха.