Дирижабъл ще следи за кражби в Силистра

Идея за използване на дирижабъл, който да облетява Силистра и да следи за реда и престъпността, се обсъжда в местната общинска администрация, съобщи вчера кметът на дунавския град Иво Андонов.

Идея за използване на дирижабъл, който да облетява Силистра и да следи за реда и престъпността, се обсъжда в местната общинска администрация, съобщи вчера кметът на дунавския град Иво Андонов… Според него този модел, ако се осъществи, ще бъде взет „назаем“ от руския град Перм, където наскоро Андонов бил в командировка заедно със своя заместник Веселин Андреев. Двамата останали силно впечатлени от видяното и веднага се запалили по идеята да направят същото и в Силистра.  „Руснаците ползват нововъведението, за да извеждат на определена височина видеокамери, които да проследяват големи територии“, обясни кметът Андонов. Резултатите показали, че за опредeлен период от време грабежите, джебчийските кражби и други подобни престъпления там драстично спаднали.
В Перм дирижабълът бил монтиран върху камион КАМАЗ, който всеки ден отивал в определена територия от града. Там специалистите, обслужващи дирижабъла, го надували и го вдигали във въздуха. Цялата компютърна техника, която приемала информацията от монтираните на него видеокамери, била на земята, където тя се обработвала от двама-трима специалисти. „По всяка вероятност ще ползваме тъкмо модела от руския град Перм“, обясни кметът Андонов. Преди дни от общината в Силистра са пратили официална писмо до колегите се в кметската администрация в Перм с молба да предоставят оферта за подобен дирижабъл, както и цените за неговото закупуване и пускане в експлоатация над Силистра. „До края на настоящето лято трябва да има решение на Общинския съвет, а самият дирижабъл може да заработи в началото на следващата година“, обясни още Иво Андонов
Според Андонов евентуалното пускане на дирижабъл над Силистра е част от проект на общината, благодарение на който областният град ще бъде в мрежа от видеонаблюдениe с един център за обработка на снимките. „Много вероятно е да направим някаква компилация – дирижабъл плюс този център, което ще е много ефективно“, отбеляза и зам.-кметът Веселин Андреев. Той допълни, че ако проектът за пускането на дирижабъл над Силистра се осъществи, ще се работи в тясна връзка и с местната полиция.
„Дирижабълът ще се управлява автоматично от земята, както е в гр. Перм, няма да са необходим специално обучени хора за въздуха“, обясни още Веселин Андреев. Според него, технологията предвиждала получените снимки от дирижабъла да се предават моментално на полицията за сведение и информация.