Добруджанското поле и грузинските планини говориха на езика на творчеството

Добруджански и грузински ритми се сляха в проведения в Силистра празник „Слънчева Добруджа“. Широтата на добруджанското поле и височината на грузинските планини намериха допирателни точки в творчеството на танцовите състави, за радост на силистренската публика.

А тя изтърпя и дочака на 38-градусовата жега съвместния концерт, част от програмата на празника. Преди това само сенките по края на градския площад „Свобода“ помогнаха да се проведат творческите ателиета и посетителите да видят фирмените арт-инсталации.

Десетки слънчогледи изрисуваха малките силистренци и гостите на града пред Художествената галерия, под вещото ръководство на директора й Йордан Колева, а жегата помогна картините бързо да изсъхнат. Може би стотици бяха книжните указатели, измайсторени на щанда на Регионалната библиотека. Не могат да се преброят селфитата пред арт-инсталациите.

Добре, че слънцето се скри зад сградата на общинската администрация, та да започнат музикалните изпълнения на централната сцена. Ансамбъл „Абджари“ от Тбилиси пресъздаде с танц част от древната история на кавказката държава. Гостуването им в Силистра върна надеждата за възстановяване на Международния детски танцов фестивал. Изявиха се и певците на „До ре ми“, Музикална школа „Великов“, Ансамбъл „Добруджа“, ДФФ „Добруджанче“, съставите при читалищата в Айдемир, Сребърна и Бабук. Почти пет години след основния ремонт на централния площад „Свобода“ и построяването на монолитната бетонна сцена отново сред публиката възникнаха коментари за монтирането на някакво покривно съоръжение или тента за предпазване на изпълнителите от жегата.