Доростолска митрополия помогна с лекарства и храни на българите в Украйна

Почти 23 000 лева и медикаменти събра в благородната си акция Доростолската епархия за българската диаспора в Украйна, съобщи Доростолският митрополит Яков.

Преди седмица той отправи апел за дарения за българите в украинските градове Болград и Рени. В акцията се включиха десетки граждани, фирми и всички свещеници от епархията. Немалко средства и продукти са дарили и арендаторите на църковните земи в епархията.

Със една голяма част от събраните средства са закупени консервирани храни и лекарства. Дарението бе предадено лично от митрополит Яков и протосингел Добри Чаков на викария на Одеския митрополит Агафангел и архиепископ на Болград и Измаил – Сергий.

Остатъкът от близо 3000 лева ще бъде разходван също в подкрепа на нуждаещи се украинци.

Свещениците от Силистра пътуваха до границата на Украйна, за да предадат дарените лекарства и храни. Доростолският митрополит Яков и протосингелът на епархията протопрезвитер Добри Чаков преминаха румънско-украинската граница, за да предадат събраните за седмица дарения.

„Благодаря на Доростолския митрополит Яков и на Българската православна църква за тази помощ, която ни оказват в това тежко време, което е сега в Украйна, защото много хора имат проблеми и се нуждаят от лекарства и храна. Много благодаря от името на всички наши жители за това, че Вие дойдохте тук и донесохте всичко необходимо за нас. С помощта на Бог ние ще преодолеем всички трудности, но в историята знаем, че са много случаите, в които и църквата е страдала, православният народ също е страдал и се е научил…, но Господ не оставя без своята милост своята църква и своя народ“, заяви при срещата архиепископът на Болград, Измаил и Рени Сергий.