До минус 20 см ниво на Дунав край Силистра се очаква до края на месеца

До критично ниво от минус 20 см се очаква да „падне“ река Дунав в акваторията на Силистра, прогнозира Изпълнителната агенцията за проучване и поддържане на Дунав в Русе. Причина са липсата на валежи и високата температура на въздуха.

Вчера нивото край последния български град на голямата река бе едва 6 см и освен ферибота, други плавателни съдове не се виждаха в реката. По горното течение на реката се появиха прагове и плитчини, но край Силистра все още е спокойно, но за кратко, коментират речни „вълци“.

Първи последствията на ниското ниво забелязаха местните рибари. Според тях нивото и високата температура „гонели“ рибата в по-дълбоките и хладни води край румънското крайбрежие. Допълнителен проблем тази година създавала подводната растителност, буйно развила се във водата с температура на чай. Мрежите и другите риболовни такъми се оплитали във водораслите и вместо полза, носели допълнителни разходи. Друго неудобство е, че рибарските стоянки на брега останаха далеч от лодките и такъмите се носят на стотици метри.

И въдичарите се оплакват от нашествието на растенията във водата, които не се виждат от брега. Стотици кукички и плувки остават в реката, оплетени в подводните треви, а риба няма. Според някои специалисти подводните растения помагат на реката в нея да се развиват много дребни животни, които от своя страна са храна на едрите риби. А подобни явления са с цикличен характер и не са рядкост.

В годините назад е имало и по-критично ниски нива и дори било възможно на някои места да се премине пеш до отсрещния бряг, спомнят си старите силистренци. През 50-те години нивото дори било толкова ниско, че над водата щръкнали мачти и части на потънали кораби.

Преди 3 години след оттеглянето на реката до нива минус десетина сантиметра водата оголи и част от древната история на Силистра. Дялани каменни блокове от разрушената стара крепост на града видяха слънцето. Според археолозите те не представляват някаква особена ценност, но привличат вниманието на силистренци.