До 15000 лева кредит на 2% дава Фонд „Земеделие“ на овощари и животновъди

Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/ отпусна 30 милиона лв. за 2022 г. за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци /полско и оранжерийно производство/ и на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни, съобщиха от пресцентъра на ДФЗ.

Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 2% и следва да бъдат погасени до 30 юни 2023 г. Размерът на кредита на един земеделски стопанин е до 15 000 лв. На подпомагане подлежат производители на плодове и зеленчуци, които имат подадено валидно заявление по схеми за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци /полски или оранжерийни/, реколта 2022 г., както и са подавали заявяване за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци за 2021 г. и декларация и документи за отчитане за реализация на продукция за 2021 г.

Животновъдите, които могат да кандидатстват за заем следва да имат подадено валидно заявление по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2022 г. и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството за 2022 г., както и да са подавали заявяване за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2021 г. и/или по Преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки, обвързана с производството за 2021 г. и да са подавали декларация и документи за отчитане реализация на продукция, когато е приложимо.