До 300 000 прасета ще бъдат унищожени в Румъния

От Силистра министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов отпътува за Букурещ, където се срещна със свои колеги-министри. Обсъдиха се обстановката и взаимодействието и сътрудничеството с борбата с африканската чума по свинете.

„Опитът ви с борбата с африканската чума по свинете ще бъде много полезен за нас“, заяви Румен Порожанов на министъра на земеделието и селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш.

„България, както и Румъния предприе много сериозни превантивни действия – на всички ГКПП пунктове възобновихме дезинфекцията, изземваме и унищожаваме всички продукти със свинско на границата, изградихме ограда срещу навлизане на диви прасета, но за съжаление преди дни се появи първия случай и у нас“, обясни Порожанов.

„Трябва да обединим усилията си, проблемът вече е международен и са нужни общи мерки“, заяви от своя страна министър Петре Дея. В Румъния вече са унищожени 194 000 свине заради африканската чума, като се очаква бройката им да достигне 300 000. Там предстои да се открие научен център за борба с болестта, като в работата му бяха поканени да участват и български специалисти.

Сред основните теми бяха и бъдат гонките на диви прасета в Румъния, които създават предпоставки за напрежение сред животните – те да бягат в най-различни посоки, включително и към България. „Едно от исканията ни ще бъде да се прекратят гонките или поне да бъдем информирани за дните, в които се провеждат. Целта е да направим пост за наблюдение и да се предприемат необходимите мерки“, обясни министърът. Той посочи, че вследствие на подобна гонка, има един случай, при който оградата е свършила работа, като е спряла животното.