Древен Доростол посрещна своя нов митрополит

Новият Доростолски митрополит Яков, който беше избран от Светия синод на Българската православна църква миналата неделя бе интронизиран в петък на престола на епархията. Събитието бе оповестено с тържествен камбанен звън на катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“.

За да споделят радостта на новия български владика в Силистра бяха дошли Пловдивският митрополит Николай, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприян, Врачанският митрополит Григорий, както и Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири и Знеполският епископ Арсений, викарий на пловдивския митрополит. Присъства и Западно и средноевропейският митрополит Антоний, който три месеца бе наместник на епархията след кончината на митрополит Амвросий.

От поместните православни църкви митрополит Яков получи поздравления от архиепископа на Констанца и Томис Теодосий, Тулчанския епископ Висарион, официален представител на Румънския патриарх Даниил, архимандрит Вассиан, представител на Руския патриарх у нас.

В шпалир от свещеници новият митрополит бе посрещнат по традиция с хляб и сол. После бе облечен в архиерейска мантия и му бе връчен архиерейски жезъл.

Пред храма митрополит Яков бе посрещнат от областния управител на област Силистра Ивелин Статев и кмета на града д-р Юлиян Найденов. Последваха приветствия от представителите на властта, а след това митрополит Яков произнесе своето първо архипастирско послание като Доростолски митрополит.

Той помоли всички да се молят за него, за да може да отговори достойно на архипастирското служение, което му се възлага. След словата всички архиереи се отправиха на гробовете на покойните Доростолски митрополити Иларион и Амвросий, където бе отслужена заупокойна молитва. После архиереят бе посрещнат в храма по полагащия се ред и отслужи молебен. Приветствие от името на клира, монашествуващите и миряните на Доростолска епархия отправи епархийският протосингел протопрезвитер Добри Чаков.

Всички вярващи пожелаха на новия си епархийски архиерей много здраве и дългогодишно служение, за да ги ръководи по пътя на спасението в Христа.

В събота бе първата архиерейска литургия на митрополит Яков в съслужение с архиереи от Българската православна църква и гостите от поместните православни църкви.