Дружеството на художниците отпразнува с изложба 50-годишнината си

SBH izlozba (6)В Художествената галерия беше открита изложба, посветена на 50-годишнината от създаването на Дружеството на художниците в Силистра и окачествена като истинско културно събитие. Тя впечатлява с голямото си идейно и стилово разнообразие, предложено от участващите 38 автори, представители на по-старото и на най-младото поколение сред тукашните творци.

В случая те са се изявили в жанровете скулптура, графика и живопис, показвайки общо около 90 разкошни пейзажи, портрети, натюрморти, пластики, колажи, дърворезби. Могат да се видят и абстрактни изображения, инсталации, триптихи, пана, постигнати с невероятен усет към съответните щрихи, детайли, конфигурации.

Отразени са забележителностите на нашия край, природните красоти, славното минало, историческото и духовното му наследство. Интерпретирани са популярни мотиви от Библията, както и от българския фолклор, залегнал в обичаите и традициите на народа през вековете. Отличават се отделните оригинални почерци, още повече, че освен членове на дружеството, участниците са и едни от най-добрите ни днешни художници. Сред тях са и няколко души, живеещи в други градове, включително изявеният скулптор и преподавател в Художествената академия в София проф. Ангел Станев, представен с прекрасните си херувими и фигури от бронз и гипс, част от богатия фонд на галерията.

Не случайно на откриването се стекоха множество ценители, за които то наистина се оказа празник, съвпаднал с чествания на същата дата Ден на освобождението ни от румънска окупация – 1 октомври. Присъстваха и доста от авторите начело с доайените и създатели на дружеството Георги Куртев, Йордан Маринов и Йорданка Чаушева, получили пожелания за нови творчески успехи. Дойдоха официални лица, както и някои от кандидатите за кметове на Силистра по повод задаващите се избори за местна власт. Прочетени бяха поздравителни адреси, включително от областния управител Стоян Бонев.

Припомнено бе, че Дружеството е учредено през 1965 г. от Георги Куртев, Йордан Маринов, Никола Ковачев, Бедик Бедросян и други художници, някои от които, уви, вече не са между живите. То е в основата на културния ни живот, отворено е към всеки изгряващ млад талант и редовно организира пленери, експозиции, симпозиуми. Заедно с Общината е организатор и на настоящата изложба, запланувана да продължи до края на октомври, споделиха от галерията.

1 thought on “Дружеството на художниците отпразнува с изложба 50-годишнината си

  1. Моите учители по рисуване в славното Педагогическо училище в Силистра- Йордан Маринов и Георги Куртев. Те бяха учители,които високо ценяхме и обичахме.Те ни бяха и приятели.
    Желая им здраве !..
    А за младежа до тях-Йордан Колев / Данчо/ често си спомням. В повечето случаи си го представям сред учениците му от кръжока по скулптура усмихнат, любезен, добронамерен.
    Чакам още много от теб Данчо.

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.