Дулово пак ще почерпи абитуриентите си, в Силистра ще се бръкнат с до 150 лева, вероятност да вали – 35%

От 24 до 28 май ще се проведат тази година абитуриентските балове в Крайдунавска Добруджа, сочи обобщена информация на Регионалното управление по образование в Силистра.

18 средни – общообразователни и професионални училища, ще се разделят другата седмица с около 600 випускници. Почти всички учебни заведения са планирали в тържествата шествия на натруфените си възпитаници, но три – гимназията в Главиница и професионалните в Средище и Дулово няма да се изявят пред съгражданите си.

От 100 до 150 лева средно струва тържествената вечеря в заведенията по време на баловете. Три училища ще платят в пъти повече за прекарването на незабравимата вечер по българските курорти. Същевременно в Дулово продължава традицията общинският бюджет да поема разходите на абитуриентите си в местната зала за тържества. Така почти 150 випускници ще спестят немалко родителски средства за порцията, пиенето и десерта.

Според Метеорологичната обсерватория в Силистра е още рано да се правят прогнози за времето на самия празник на българската писменост и съпътстващите го балове. Медийните архиви сочат, че през последните 25 години празничното шествие на училищата е било отменяно 4 пъти заради проливни дъждове. За момента синоптичните сайтове предсказват вероятност от 35% вероятност за валежи на 24 май.