Дунав може да замръзне до дни

Три десети от градуса делят от нулевата отметка температурата на водата в река Дунав. Има реална опасност от замръзване на най-голямата речна артерия в Европа, не скриха опасенията си от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/. Ако ниските температури от порядъка на минус 10-15 градуса се задържат в близките десетина дни може

Три десети от градуса делят от нулевата отметка температурата на водата в река Дунав. Има реална опасност от замръзване на най-голямата речна артерия в Европа, не скриха опасенията си от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/. Ако ниските температури от порядъка на минус 10-15 градуса се задържат в близките десетина дни можем да станем свидетели на замръзване на реката. То ще започне с ледоход, който постепенно ще вдига процента си до пълен блокаж на корабоплаването.
Първите признаци вече се появиха в неделя. 10-процентов ледоход се бе появил по реката в сутрешните часове. До края на деня той се бе оттекъл, оставяйки признаци само по крайбрежието и около пристана и плавателните съдове на кея. Въпреки това дежурните в АППД често трошаха леда около мерителната рейка. Силистренските рибари също бяха блокирани от крайбрежния лед и не рискуваха да станат жертви на студа.


Ниското ниво на реката, което обуславя бавното течение на водите също способства за бързо образуване на лед, споделиха стари речни вълци. Другият факт бил, че през последните години Дунав е… по-чист. Допреди 20-30 години, когато реката бе замърсявана с какви ли не химически и други отрови, тя замръзвала по-трудно. Липсата на замърсяващи водите й предприятия, фалирали по време на прехода, направили така, че по-чистата вода „спазвала” физичните закони.
Покачване на нивото с цели 40 см утре прогнозираха от АППД на сайта си вчера. Така реката ще набъбне с цели 60-70 см за последните 4 дни, течението й ще се ускори и по-топлите води от дъното ще се изкачат нагоре, обясни бивш речен капитан дунавските природни симптоми.
Въпреки това температурите си остават сериозно ниски. Силистренци още помнят оръдейните салюти, с които през януари 1985 г. бе разбиван ледът по реката. По-старите си спомнят и за зимата на 1942 г., когато Дунав е бил скован най-дълго в клещите на леда.
Алексей МИНЕВ

3 thoughts on “Дунав може да замръзне до дни

  1. Къде е статията за БМВ_TATA X6 ?

    Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  2. освен за дунава дайте инфо за температурата на въздуха. днес и утре казват че ще е найстудено.

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

  3. Да се готвят ловните дружинки, че ако дивите прасета пак прескочат да осигурим мезето за 14.02.

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.