Дъждовен декември вещаят метеоролозите, на Коледа ще има сняг

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата – 1 до 2 градуса. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите – между 12 и 17 над нулата. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м.

През декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е много динамично с чести валежи.

Месецът ще започне с ветровито и сравнително студено време, без съществени валежи. На 2-3-и декември с усилване на вятъра от югозапад температурите значително ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е предимно значителна и на отделни места ще превали дъжд. През периода 4-10-и декември, под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близо до нея ще се създаде валежна обстановка, като с очакваното застудяване на много места в страната дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. В края на десетдневието се очаква относително повишение на температурите и временно в източните и южните райони валежите ще са от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, относително по-високи през периода 13-15-и декември. Валежи ще има в средата и края на периода, когато и температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната дъждът ще преминава в сняг.

И през третото десетдневие температурите ще се задържат близки до обичайните. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи, предимно от сняг и понижение на температурите се очакват около 22-и, 25-и и 30-и декември.

Астрономическата зима започва на 21 декември, в 17 часа и 59 минути.

Хрониката на първия зимен месец в Силистренско е по цялата скала на термометъра, сочи статистиката.

През 1905 г. на 31 декември снежна буря прекъсва железопътното движение и телеграфните съобщения в Североизточна България. Най-висока температура на въздуха е измерена на 09.12.1960 г. – 21,5 градуса, а най-ниска на 27.12.1948 г. – минус 18 градуса.

Силистренци си спомнят декември на 1998 г. когато поледица изпокъса елпроводниците и счупи много стълбове. Тогава почти три дни областта бе блокирана без електричество и вода.

Същевременно по данни от Метеорологичната обсерватория в Силистра за последните 60 години средната годишна температура на въздуха в града се е повишила от 11,4 градуса в началото на 50-те години до 13,2 градуса днес.

Затова през последните 10 години бяха регистрирани няколко положителни температурни рекорда от 17-18 градуса за отделни дни през декември.