Дъждовете нацепили черешите, овощарите чакат спасение от кайсиите

Голяма част от реколтата от череши в Силистренско е унищожена заради проливните дъждове, които се изляха през последните дни в региона, съобщи Димитричка Търпанова, зам.-председател на Управителния съвет на Добруджанския овощарски съюз, цитирана от БТА.

„В района на Силистра има места, където дъждът е над 100 литра на декар. Черешата беше във фаза преди бране и не може да се спаси, имаме големи поражения от нацепване на плода. Проблемът е, че това е 100% за сметка на производителите. Застрахователните компании не поемат риска за подобен проблем“, каза Търпанова.

По думите й увредените плодове могат да се преработят за сок, но цената за прибирането им е по-висока от тази, на която могат да ги купят консервните заводи. Друг проблем пред производителите е ниската изкупна цена. Въпреки увеличените производствени разходи, тя е 2-3 лева на килограм, което е по-малко от миналата година. „Покупателната способност на населението е намаляла и имаме производители, които не могат да пласират реколтата си. Цената не е висока на фона на разходите, но потреблението на череши тази година е само 1/3 от миналогодишното. Една от причините за това е и голямото ДДС“, допълни Търпанова. Тя сподели още, че част от ранните сортове кайсии не са заложили плод. Разчита се на по-късните сортове и новите селекции. За тях стопаните също са притеснени, тъй като в региона няма надеждна защита срещу градушки.