Държавната и местните власти заедно с родолюбци в открит урок по история в Двора на Кирилицата в Плиска

   3  С участието на представители на държавната и на местните власти от Шумен, Добрич и Силистра, на университетите в Пловдив, Велико Търново, Шумен и Варна, както и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в Двора на кирилицата в град Плиска в близост до средновековния комплекс, от който са управлявали в продължение на повече от 200 години  23-ма български царе, се проведе уникален „открит урок“.

Област Силистра бе представена от заместник областния управител Младен Минчев, който приветства в делови план организаторите – община Каспичан с кмет Милена Недева и инициатора на проявата Карен Алексанян, за проведения открит урок с участието на проф. д-р Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Той премина под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, която в поздравлението си до участниците отправи посланието: „Едва ли има по-подходящо място от Двора на кирилицата за открит урок по човешка история, поднесен от даровити учени и родолюбци. В днешния ден имаме нужда от много уроци – по памет и по човеколюбие; нуждаем се от уроци за истината, любовта и уважението между хората; от уроци за състрадателност и себеотдаване“. Форумът за патриоти бе на тема „Ролята на първопрестолна Плиска в Средновековния свят“.

В началото на проявата ученици от ОУ „Паисий Хилендарски“ в Плиска въодушевено развяха българския флаг и с гордост представяха чрез малка програма имената на знаменити български будители, тъй като откритият урок бе в чест на отминалия наскоро Ден на будителите. Урокът приключи с възстановка на посрещането на учениците на Кирил и Методий от великия княз Борис-Михаил, осъществена от Клуб за възстановки на исторически събития от град Шумен.

Той се вписва и в проведените през м. юли т.г. четвърти поред „Дни на предците“ в НИАР „Плиска“, дело на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ град Варна и Община Каспичан със специалното спомоществователство на РИМ Шумен.

В рамките на проведената дискусия стана ясно, че в град Варна 21-22 ноември ще се проведе поредният Велик събор на българите по света с представители на близо 50 държави.

 

3 thoughts on “Държавната и местните власти заедно с родолюбци в открит урок по история в Двора на Кирилицата в Плиска

 1. Добре,добре.Ние пак наблюдатели ли ще бъдем.Защо става така,че ни няма никъде. Ето, вижте и по време на изборите. Силистра се спомена само два или три пъти.Забравен край сме. Защо ли?.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 2. Става така,защото материалът е такъв.
  Прословутото добруджанско овчедушие,ако тук живееха шопите или македонците,дали щяхме да бъдем същият западнал край ?

  Палец нагоре 4 Палец надолу 1

 3. И в Силистра има будни хора патриоти но тях ги заглушават умишлено или ги изолират -това е истината .В Силистра върлуват селски тарикати и мошеници безродници които са готови да си продадат всичко барабар и националността за пари. В Силистра е крайно време да се дадат равни права и на истинските патриоти -не говоря за тези принадлежащи към една или друга партия.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Comments are closed.