Държавният апарат стана 131 729 души

Вместо да намалява, държавният апарат се разраства. Това потвърждават последните данни на НОИ за осигурените лица през 2010 г., пише в. „Сега“.
Правителството напълно е забравило намеренията си да ореже привилег

Вместо да намалява, държавният апарат се разраства. Това потвърждават последните данни на НОИ за осигурените лица през 2010 г., пише в. „Сега“.
Правителството напълно е забравило намеренията си да ореже привилегиите на най-висшата каста служители на бюджетна издръжка, които дори не плащат осигуровки, защото им ги поема хазната. За първата пълна година от управлението на ГЕРБ те не само не намаляват, а се увеличават с 6456.
Така държавата вече осигурява изцяло за своя сметка 131 729 държавни служители, съдии, прокурори, военни, полицаи, следователи и разузнавачи. От тях магистратите и назначените по закона за държавния служител са 48 729, а армията от военни, полицаи, следователи и разузнавачи е с численост 83 000. Привилегията те да не плащат осигуровки от години изкривява пазара на труда и води до сериозен дефицит в бюджетите на социалното и здравното осигуряване.
Преди година финансовото министерство смело обяви, че тези категории служители започват да си плащат личния дял от осигуровките. Това трябваше да стане от 1 април и беше цената, на която кабинетът склони да не повишава здравната осигуровка на редовите граждани в средата на годината на 10%. Впоследствие идеята беше изоставена след ропот от всички ведомства, най-вече МО и МВР.
Преди 2 седмици проверка на „Сега“ показа, че след спорадични съкращения в началото на мандата, министерствата отново увеличават щатните бройки. Последният такъв случай е социалното министерство, което след като съкрати 500 души, сега отново ще назначава, за да укрепи капацитета по усвояване на пари по европейските програми. Заедно с хората на трудов договор, които плащат част от осигуровките си сами, в управлението работят общо 200 000 души.
За разлика от хората на издръжка от държавната хазна, работещите в частния сектор драстично намаляват. Първоначалните данни показват, че осигурените хора са се стопили за година с около 174 000 души. По данни на НОИ през 2010 г. те са били 2.66 млн., а през 2009 г. – 2.8 млн. От НАП дори отчетоха 194 000 по-малко. Кризата дава и други отражения – средният осигурителен доход за 2010 г. едва стигна 570 лв. Минималното му увеличение с 2.4% спрямо 2009 г. е най-вече заради увеличението на ръста на договорените минимални осигурителни прагове по професии с 4.85%, на минимален осигурителен доход на самоосигуряващите се, както и съкращаването основно на хора с ниски възнаграждения.
Най-висок ръст има при осигурителния доход на учителите, който скача с 6.2 % и стига до 738 лв., основно заради въведени нови заплащания, след като се появиха главни, старши и т.н. учители. За сравнение в държавната администрация се правят осигуровки върху много по-висока база – средно 949 лв. за държавните служители и цели 998 лв. за военни и полицаи. /Дарик/

1 thought on “Държавният апарат стана 131 729 души

Comments are closed.