Евродепутата Биляна Раева поправи грешка с Вапцаров

Името на големия български поет Никола Вапцаров вече не фигурира на интернет страницата на Британската библиотека, посветена на Македония. Това недоразумение от днес вече е поправено след намесата на евродепутата в групата на Алианса на либералите и демократите Биляна Раева.

thumbnails_bИмето на големия български поет Никола Вапцаров вече не фигурира на интернет страницата на Британската библиотека, посветена на Македония. ..Това недоразумение от днес вече е поправено след намесата на евродепутата в групата на Алианса на либералите и демократите Биляна Раева. В началото на март тя подготви и изпрати писмо до директора на Националната библиотека на Великобритания. Биляна Раева има добри контакти с институцията, след като в края на миналата година организира в европарламента семинар, посветен на Лондонското четвероевангелие.

Въпросът за присъствието на Никола Вапцаров сред „строителите на книжовния македонски език” започва преди около година, когато българска гражданка случайно забелязва тази грешка и започва кореспонденция с куратора на секцията за Югоизточна Европа Милан Гръба, за да поправи недоразумението.

След многократните неуспешни опити за коригиране на неуместната употреба на името на българския поет, тя търси подкрепа на по-високо ниво в лицето на Биляна Раева, която приема въпроса като личен ангажимент. След консултация и подкрепата на племенницата на поета Мая Вапцарова, писмото е изпратено.

От Британската библиотека поднасят своите извинения за неумишлената грешка.