Европейски дни на наследството

 

Galeria otzadВ петък Силистра отваря безплатно вратите на културните институции

С безплатни посещения на културните институции община Силистра ще отбележи тазгодишните Европейски дни на наследството, които са юбилейни – 30-ти поред. На 25 и 26 септември през целия ден силистренци и гостите на града могат да посетят Археологическия и Етнографския музеи, Художествената галерия и Природонаучния музей в село Сребърна.

Тази година община Ивайловград ще има честта да бъде домакин на събитията по провеждането на Европейските дни на наследството. Те ще се проведат с национална тема „Културно наследство и местно устойчиво развитие”, чийто избор е продиктуван от все по-утвърждаващата се роля на културното наследство като важен ресурс в този процес.

Министерството на културата в ролята си на национален координатор отговаря за ежегодното организиране на Европейските дни на наследството. Те са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз, която се провежда от 1985 г. Това широко европейско движение ангажира през месец септември всяка година милиони хора от почти всички европейски страни с темата за опознаването и опазването на културното наследство.

Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа.

1 thought on “Европейски дни на наследството

  1. Господин,автор на информацията, нещо не става,както трябва.
    Една хващате за главата, друго за петите…

    Палец нагоре 4 Палец надолу 0

Comments are closed.